Bill Gates

Svakim danom preko raznih medija čujemo razne informacije o bogatašima te o najvećim tvrtkama u svijetu. Gotovo sve najveće svjetske tvrtke su zapravo tehnološke tvrtke. Jedna od najpoznatijih je svakako Microsoft za koju su vjerojatno svi čuli.  Najpoznatiji su po operativnom sustavu Windows, ali i po raznim drugim proizvodima kao što je Microsoft Office koji sadrži razne programske alate od oblikovanja teksta, tablica, prezentacija i raznih drugih sadržaja. Najpoznatiji Program koji dolazi u paketu Office je Word, program za obradu tekstualnih dokumenata.

Gotovo svima znani Bill Gates, osnivač je te fascinantne i sveprisutne tvrtke. Najbogatiji je čovjek na svijetu i to već 20 godina uzastopno, a njegovo bogatstvo iz dana u dan sve više i više raste.

Njegovo puno ime je William Henry Gates III. dok mu je Bill samo nadimak. Rođen je u Seattleu, Washington 1955. godine. On je četvrti koji je nosio isto ime unutar obitelji, ali je poznat kao William Henry Gates III. jer mu se otac nikad nije potpisivao s III. Otac mu je bio odvjetnik pa su i njegovi roditelji željeli da postane odvjetnik.

Gates je završio privatnu školu Lakeside 1973. godine i na maturi je imao 1590 od 1600 bodova. Kvocijent inteligencije mu je 170 što ima otprilike jedna od milijun osoba. Fakultet je napustio s 19 godina kako bi osnovao vlastitu tvrtku Microsoft u čemu su ga roditelji podržali.

Prvi je na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu s oko 75 milijardi dolara. Gates je filantrop i donirao je mnogo novca raznim humanitarnim organizacijama i programima znanstvenih istraživanja putem zaklade Bill & Melinda Gates Foundation.

Obećao je kako će većinu svog bogatstva nakon svoje smrti dati u humanitarne svrhe, a samo dio tog bogatstva ostaviti svojoj djeci jer smatra kako bi bilo jako loše da se njegova djeca oslanjaju na tako golemo bogatstvo i kako trebaju sami stvoriti novo bogatstvo dok im je on osigurao sjajno školovanje.

Bill Gates je stvarno fascinantna osoba čijim se proizvodima danas koristi gotovo cijelo čovječanstvo i bez kojih bi naš svakodnevni život bio gotovo nezamisliv. Od Guttenberga do Gatesa je prošlo stvarno mnogo, mnogo vremena, a napredak je došao “preko noći” . S tiskarskog smo stroja na obradu dokumenata na računalu prešli u jako kratkom vremenu. Gates je napravio pravu revoluciju pa bih se čak usudio reći da je Gates novi Guttenberg. 🙂