Jesam li ja umjetnik?

Umjetnost je divna, to smo već odavno zaključili. Isto tako, ljudi koji se bave umjetnošću su divni i izazivaju kod nas divljenje i strahopoštovanje.

A ja, vi i svaki ostali mladi kreativac koji se ne školuje za umjetnika, ali se umjetnošću bavi, vjerojatno pokušava odgonetnuti odgovor na jedno te isto pitanje; JESAM LI JA UMJETNIK? 

Naravno, mnogi od nas će na to samo odmahnuti glavom i reći “Ja nisam umjetnik jer se ne školujem za umjetnika, jer nisam poznat/a i sigurno nisam zaslužio/la da se nazovem umjetnikom”. 

Dakako, umjetničko obrazovanje jeste super i korisno, no nije nužno kako bismo sami sebe mogli prozvati umjetnikom.

Zvati se umjetnikom nije stvar tvojega ili mojega uspjeha ili slave, već jednostavno stvar samopoštovanja i samouvažavanja vlastitih radova. 

Za dobiti ovaj  naziv ne trebate proći umjetničko obrazovanje, ne trebate imati samostalne izložbe svakoga mjeseca i definitivno ne trebate imati široki krug obožavatelja. Sasvim je dovoljno da volite umjetnost i to čime se bavite te da poštujete vlastiti kreativni proces. 

Samo zato što niste poznati kao Picasso ne znači da ste manji umjetnik od njega, vi jednostavno, kao i ja, spadate u skupinu “tihih umjetnika” koji su toliko skromni i samozatajni da čak i ne žele pokazati drugim ljudima svoje radove.

Sada je, umjetniče dragi, tome KRAJ! Digni glavu, leđa uspravi i sam sebi kaži da ti JESI umjetnik, pravi pravcati UMJETNIK!

Ništa i nitko ti to ne može oduzeti osim tebe samoga.

Umjetnik nije stvar slave, već stvar ljubavi, a ti, koji svakoga dana živiš kako bi se bavio umjetnošću, vjeruj mi, te ljubavi imaš napretek!

Ti jesi umjetnik. 

Ja jesam umjetnik.