Kava naša svagdašnja

Kava je omiljeni napitak velike većine ljudi: ujutro kako bismo se razbudili, tijekom dana uz razgovor s prijateljima ili navečer kada još moramo učiti, posežemo za šalicom kave. Upravo zbog tog svog iskustva skloni smo vjerovati kako o njoj znamo sve, no danas vam ipak donosim priču o njoj i sigurna sam da ćete naići bar na jednu novost.

Ovaj napitak dobiva se iz prženih sjemenki biljke Caffee arabice koja može narasti od 3 do 6 metara visine, a naziv je dobila po etiopskoj pokrajini u kojoj se najviše spremala. Legenda kaže kako je njezino djelovanje prvi put primijetio jedan pastir nakon što su se njegove koze počele neobično ponašati nakon žvakanja grančica ove biljke. Nakon što se otkrio i njezin učinak na ljude, kava se počela širiti i u druge zemlje. U Saudijskoj Arabiji je tajna spremanja kave bila toliko važna da je svatko tko je  pokušao prokrijumčariti biljku izvan zemlje bio kažnjen smrću.

Kava je omiljena diljem svijeta

U Europu dolazi 1570. godine kada su ju Mlečani donijeli zajedno s duhanom, a ubrzo su se počele otvarati kavane. Do 1760. samo u Veneciji otvoreno je njih 200. Ipak, ovaj napitak nije bio prihvaćen kod svih ljudi. Konzervativni vjernici uvjeravali su papu Clementa VIII. kako bi ju trebao zabraniti jer dolazi iz muslimanskih zemalja. Zbog velikog utjecaja Crkve u tadašnjoj Europi, danas vjerojatno ni ne bismo znali što je kava da se papa nije odlučio za neočekivani potez. Želio je kušati kavu prije nego ju zabrani – i oduševio se! Zabrana više uopće nije dolazila u obzir.

Prvu kavanu u Zagrebu otvorio je Leopold Duhn 1748. godine, a već pedesetak godina kasnije kavanski život postao je popularan diljem Hrvatske.

Ekspanzija proizvodnje kave kod nas je ipak čekala sve do 90-ih godina prošlog stoljeća. Većina proizvoda dolazi iz Brazila ili Vijetnama jer su oni najveći proizvođači i izvoznici kave. Kave koje pijemo većinom su mješavina proizvoda iz različitih područja, ali i različitih vrsta kave: arabice i robuste. Arabica je ona tradicionalna vrsta, a robusta jeftinija inačica s više kofeina pa se u jeftinijim kavama nalazi u većim omjerima. No, kako je ova vrsta gorča, uvijek mora biti pomiješana s arabicom. Osim omjera vrsta u krajnjem proizvodu, cijenu određuje i način proizvodnje. Sjemenke sazrijevaju različitom brzinom pa je najbolje ručno sakupljati zrele sjemenke zbog čega cijela proizvodnja postaje skuplja, a proizvod kvalitetniji.

Plodovi sazrijevaju različitom brzinom

U mnogim zemljama postoji navika ispijanja kave, a prednjače Finska (sa  prosječno 13 kilograma po stanovniku godišnje), Danska( 12,3 kg/stanovniku) i Švedska(11,9 kg/stanovniku). Hrvatski prosjek je 4,8 kilograma po stanovniku godišnje. Zanimljivo je da se u Vijetnamu, drugom najvećem proizvođaču, kava uopće ne pije.

Osim užitka ispijanja koji nam donosi, kava može  imati i povoljne učinke na naše zdravlje, zapravo se do 17. stoljeća i smatrala isključivo ljekovitim napitkom.  Dobra je za probavu, kofein pomaže bolesnicima s kroničnom anginom, štiti od isušivanja i starenja kože, a istraživanja pokazuju kako 2 do 4 šalice kave na dan mogu smanjiti rizik od pojave raka debelog crijeva za 24 %. Ipak, osobe s teškim poremećajima rada srca trebale bi ju izbjegavati.

kavaa

U današnjem ubrzanom svijetu ljudi su počeli pretjerano koristiti učinak kofeina te je danas česta ovisnost- kofeinizam. Ako ne možeš zamisliti dan bez kave, ne funkcioniraš bez nje i dnevno popiješ više od 5 šalica, svakako si na dobrom putu da postaneš ovisnik. Posljedice ove ovisnosti su pretjerani umor, hormonalna neravnoteža i pretjerano lučenje inzulina pa ako misliš da ipak malo pretjeruješ, evo što bi ti moglo pomoći:

  • Pij puno tekućine (posebno pomaže čaša mlake vode s nekoliko kapi limuna natašte)
  • Pojačaj doručak i večeru kako bi i bez kave imao/la puno energije
  • Zamijeni kavu zelenim čajem
  • Pokušaj vježbati svaki dan

Kava krije mnoge zanimljivosti i pogodnosti kojih smo i sami svjesni. Koliko samo puta organiziramo druženja uz izgovor dolaska na kavu? Ipak, nemojte pretjerati već kao i u svemu drugome budite umjereni i uživajte svakodnevno u vašoj šalici kave.