Ako nije na fejsu, nije se ni dogodilo!

U današnje vrijeme nema osobe koja se može pohvaliti time kako ju Internet ponekad toliko ne zaokupi da izgubi pojam o vremenu.

Svi mi volimo malo pogledati što tko radi i što tko objavljuje na Facebooku, bilo da želimo saznati najnovije vijesti iz svijeta, ili pak želimo vidjeti tko je bio na kojoj zabavi za vikend, jer ljudi objavljuju sve, ali baš sve!

Kada ta navika da sa cijelim svijetom podijelimo informacije o svom privatnom životu postaje opasna?

Pa, onoga trenutka kada ne prođe događaj na kojem smo prisustvovali, a da to nismo objavili na fejsu.

Kada se to dogodi, kada nas ta društvena mreža, ali i svaka društvena mreža općenito, uvuče u svijet digitalnih prijatelja i lajkova te želje za pažnjom, malo je reći da se svaka granica privatnosti briše.

Počnemo objavljivati fotografije sebe, svoje obitelji, novo-kupljenih predmeta, fotografije sa zabava, pišemo statuse o nedavnim zgodnim ili nezgodnim situacijama, svaki skuhani obrok obavezno podijelimo sa cijelim svijetom, jer, to već svi znamo, AKO NIJE NA FEJSU NIJE SE NI DOGODILO!

Točno tako, ako ne podijelite sa svima da ste si kupili novu majicu u New Yorkeru za 79.90 kn, to znači da ju NISTE kupili i da ona NE stoji u vašem ormaru i da NISTE niti bili u toj trgovini!

Ako ne objavite fotografiju sa zabave gdje ste super raspoloženi i smijete se kao ludi, NISTE NI BILI na toj zabavi, nitko od prijatelja vas tamo NIJE VIDIO i nitko za vas NIJE NI ČUO. Čekaj malo, pa zar si i ti bila sa nama? Stvarno jesi?! Ali nemaš slike na fejsu!!!

Razumijem da se je lako navući na takve stvari i da to više – manje svi rade, no je li vam zaista pametno objavljivati fotografije vaše djece, čak i ako je u dobru i bezazlenu svrhu, kao što je proslava sedmog rođendana? Jeste li upoznati sa posljedicama koje mogu uslijediti?

Naravno, mnogi će sada pomisliti kako sam previše pesimistična, no istina je da su djeca sve češće na meti nasilnika koji samo čekaju da saznaju gdje im buduća žrtva stanuje, a vaša fotografija rođendanske proslave u vašem lijepom vrtu dovoljno je dobar trag da ti nasilnici svoju žrtvu i pronađu.

Vaše fotografije gdje radite sasvim obične stvari: šetate s prijateljima, pijete kavu u kafićima, zabavljate se u disku, izležavate se na plaži, plivate u bazenu, itd. su super i s njima je sve u redu, dok god nisu na fejsu! U redu, svi mi ponekad podijelimo fotografije koje su nam stvarno “bomba” i želimo ih podijeliti jer se osjećamo dobro kada ih vidimo, no pretjerano objavljivanje osobnih podataka nije nimalo pametno i smatram da vam ne bi bilo nimalo fora kada bi vam se nešto dogodilo zbog vaše neopreznosti i želje za pažnjom.

Vjerojatno mislite: „Eto, opet nje! Opet je pesimistična!“

Ali, stvar je u tome da sam savršeno realna.

Društvene mreže su super i ja ih i sama rado koristim, no bitno ih je znati koristiti i bitno je znati što je dobro, a što loše objaviti na vašim društvenim mrežama.

Opreznosti nikada dosta, ali opreznost ne znači ne moći se zabavljati, zato zaštitite sebe i svoje i budite umjereni u količini objavljenih informacija!