Čitanjem do zvijezda

U petak, 3. veljače 2017. održano je županijsko natjecanje »Čitanjem do zvijezda« na kojem je učestvovalo čak 37 učenika naše škole. Ovo natjecanje održava se svake godine s ciljem poticanja učenika na čitanje knjiga. Više pojedinosti o samom natjecanju dala nam je naša knjižničarka prof. Majda Milevoj Klapčić.

Tko je i kada pokrenuo »Čitanjem do zvijezda«?

»Čitanjem do zvijezda« je projekt udruge koja se naziva hrvatska mreža školskih knjižničara. U biti to je u početku bio projekt knjižničara osnovnih škola Međimurske županije, koji sa regionalne razine prelazi na osnovne škole državne razine i sada već četvrtu godinu imamo »Čitanjem do zvijezda« i za srednje škole.

Kada se i kako naša škola uključila?

Naša se škola uključila pred četiri godine, tj. prve godine nakon što je natjecanje prošireno i na srednje škole. Te je godine u Čakovcu, ekipa »Drva«, u sastavu: Mateje Klapčić, Nina Faragune i Erika Miletti , na državnom natjecanju zauzela 3. mjesto

Koliko učenika sudjeluje ove godine?

Ove godine, na školsku razinu, prijavilo se 50 učenika. Međutim, zbog manjka računala u školi, neki od njih nisu imali priliku sudjelovati. Stoga je na školskoj razini sudjelovalo četrdeset i dvoje učenika, od kojih je prolazak na županijsku razinu zaslužilo čak njih trideset i sedmero.

Što je sve potrebno napraviti kako bi sudjelovali u natjecanju?

Da bi sudjelovali trebate se prijaviti kod školske knjižničarke. Mentor sam svim učenicima ove škole. Osim toga imamo provedbenu komisiju od još tri člana, ove smo godine na županijskom natjecanju ugostili četvrtog člana, prof. Rominu Miletić, školsku knjižničarku iz osnovne škole Ivana Batelića Raša. U školskoj komisiji su prof. Ana Paliska, prof. Alenka Miletic Švić, te prof. Laura Kokot. Također želim zahvaliti profesoru Eleru Diminić koji nam svake godine pronalazi šifre za prijavu na računala i prof. Čedi Perko koja je ove godine dvaput zamijenila dežurne profesorice kako ne bi izostajale sa sata.

Koje je knjige potrebno pročitati?

Svake se godine tema knjiga za natjecanje mijenja. Prve godine je bio kriminalistički roman, ove je godine dnevnik. U natjecanje svake godine uvrstimo jednu lektiru, ove godine je to knjiga »Patnje mladog Werthera«. Mislim da je to vrlo uspješno zbog toga što na taj način učenici dobro pročitaju barem jednu knjigu sa popisa za državnu maturu. Pitanja su vrlo iscrpna i detaljna. Za školsko natjecanje bilo je potrebno pročitati dvije knjige: »Patnje mladog Werthera« i »Pitaj Alicu« ili »Dnevnik jedne narkomanke«. Vrijednim učenicima koji su prošli na županijsko natjecanje dodana je još i knjiga »Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme«, koja je vrlo zabavna i preporučam svima da ju podignu.

Nešto za kraj..

Čitajte i vinite se do zvijezda. Što reći?  Čitanje je jedini način kako instalirati nove riječi u svoj mozak i knjižnica je tu za vas.