Izrađivanje Videa – Za Početnike

U ovom članku ću vam davati savjete o izrađivanju videa za školski projekt ili YouTube. Nastojat ću pokriti sve, od snimanja do trikova za poboljšanje videa.

Za svaku stavku ću dati bar jedan primjer besplatnog i plaćenog programa.


Ovisno o stilu videa, trebati će vam ili program za snimanje zaslona ili kamera.

Za kamere vam ne mogu puno pomoći, jer ih ima puno, ali možete koristiti i mobitel koji ima dobru kameru.

Snimanje zaslona je malčice jednostavnije, i tu vam itekako mogu pomoći.

Jako dobra besplatna aplikacija je OBS (Open Broadcaster System). U potpunosti je besplatna, dobra za snimanje zaslona ili određenog prozora (primjerice igrica). Također ima i opciju za tzv. streaming, što bi bilo uživo prenošenje onoga što imate na zaslonu, ali to vam za ovo ne treba.

obs
OBS

Alternativa je Fraps, koji košta poprilično, ali ovdje vam skačem u pomoć! Evo link za preuzeti Fraps. Preuzeo sam besplatno, pa evo i vama! Fraps je jako dobar za snimanje zaslona, jednostavniji od OBSa, ali gdje OBS ne remeti tzv. FPS (Sličice po Sekundi), Fraps će malo smanjiti FPS. Također, veličina stvorenih datoteka je relativno velika. Inače je to super program.

fraps
Fraps

Kada ste snimili sav svoj materijal, morte ga spojiti u video.

Postoje mnogi besplatni video- uređivači, međutim mnogi imaju vodene žigove, ali VSDC nema! Ima sve odlike solidnog video- uređivača, i iako nije onoliko dobar kao Vegas, odličan je izbor!

vsdc
VSDC

Vegas Pro Editor je jedan od najboljih video-uređivača na tržištu. Najnoviji (Vegas Pro 14) košta ni manje ni više nego 400 dolara, i to najjeftinija verzija. Najskuplja je 800 dolara. Ali meni baš i nije u planu plaćanje, pa evo vam i link za preuzeti Vegas!

 

Sony Vegas ima sve. Potpuno prilagodljivi tekst, ugrađeni mikser, stotinu tranzicija i mnogo efekata za zvuk i sliku (iskrivljivanje, brzina i sl.). Koristim ga svakodnevno i jako sam zadovoljan s njim.

vegaspro


I za kraj, evo nekoliko savjeta za kako poboljšati kvalitetu vašega videa:

  • Koristite muziku, to će poboljšati doživljaj videa.
  • Ako video stavljate na internet (npr. YouTube), provjerite ako muzika koju koristite ima oznaku “Royalty Free” ili “Creative Commons”, što znači da ju smijete koristiti bez plaćanja, ali morate navesti muziku koje ste koristili.
  • Ako je video za, primjerice, školski projekt, i ako ga ne stavljate na internet, onda koristite KOJU GOD muziku želite (Naravno, još uvijek navedite muziku, u slučaju da se nekome svidi.)
  • Vertikalne slike i video vaši su neprijatelji. Crni ekran sa strane izgleda loše i ne izgleda ni kvalitetno ni profesionalno.
  • Koristite tekst, podnaslove i općenito sve što bi moglo vaš video činiti interesantnijim.

I to je sve! Ostavljam vas za sada. Prije nego što odete, pogledajte ovaj video kojeg sam napravio povodom izleta u Beč u listopadu prošle godine.

 

Autor Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!