Stephen Hawking

Vjerujem da je svatko od Vas čuo za slavnog Stephena Hawkinga. Za one koji nisu, sada imaju priliku da se upoznaju sa njegovim zaista čudesnim životom.

Stephen Hawking rođen je 8. siječnja, 1942. godine u Oxfordu. Uz roditelje, živio je sa svoje dvije mlađe sestre te sa usvojenim bratom. Prirodne znanosti je oduvijek volio. Sa 17. godina upisao je University Collage. Inspiriran svojim učiteljem matematike, želio je upisati upravo taj smjer. No stjecajem okolnosti, specijalizirao je u fizici. U to je vrijeme njegov interes bio za termodinamiku, relativnost i kvantnu mehaniku. Nikada nije koristio puno knjiga, niti vodio previše bilješka, te je oduvijek sam radio sve svoje zadatke bez ičije pomoći. Jednom je prilikom izračunao kako je u tri godine, učio samo sat vremena dnevno. Naravno, njegov je um bio puno drugačiji od drugih. Na fakultetu upoznao je svoju prvu suprugu Jane. Iako naizgled potpuno različiti, Jane je studirala umjetnost, dok je Stephen studirao fiziku. Isto tako, Jane je bila katolkinja, dok je Stephen bio ateist, mladi par se je sve više počeo družiti. Vjenčali su se u srpnju 1965. godine i zajedno su imali troje djece. Stephen je u mladosti obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). To je teška i neizlječiva bolest motornog neurona, od koje 95 posto oboljelih umire u roku od pet do 10 godina. S vremenom je izgubio sposobnost micanja udova, hodanja pa čak i govorenja. Druga supruga bila je njegova njegovateljica, Elaine, sa kojom se je vjenčao 1995. godine.

Jednom je prilikom izjavio da su se, kada je imao 12 godina, dvojica njegova prijatelja kladili u vrećicu bombona kako Stephen ništa neće postići u životu. No on je učinio upravo suprotno. Njegova prva knjiga, A Brief History Of Time, prodana je u preko 10 miliona primjeraka širom svijeta, a bio je i gost popularnih crtića i serija, poput The Simpsonsa i Zvjezdanih staza, snimljen je film o njegovom životu: The theory of everything, te je osvojio brojne nagrade. Njegova invalidnost nije ga zaustavila da ostvari sve što je htio. Najvažnije od svega, dokazao je da je uvijek moguće ostvariti svoj san ako to zaista želimo i da nas nitko i ništa ne smije zaustaviti u tome.

‘Zapamtite da uvijek gledate prema zvijezdama, a ne prema svojim stopalima. Pokušajte razumjeti ono što vidite i uzroke postojanja svemira. Budite znatiželjni i koliko god se život činio teškim, uvijek postoji nešto što možete učiniti i uspjeti u tome. Važno je ne odustajati’- Stephen Hawking.

65835 Slikovni rezultat za stephen hawking biografija