Holokaust na filmu i u knjigama

Holokaust, jedna od najbolnijih i najtežih tema koje su se dogodile u prošlosti. Svi mi znamo kako je holokaust ostavio brojne strašne posljedice u životima mnogih Židova, ali i u društvu. Većina nas ne može ni zamisliti koliko su posljedice za progonjene Židove i ostale narode bile bolne i teške te su mnogima ostavile i traume do današnjih  dana. U ovom članku predlažem vam popis filmova i knjiga koje biste definitivno trebali pogledati i pročitati da biste što bolje shvatili temu te nikada ne zaboravili.

Filmovi:

1. Život je lijep, Roberto Benigni

Ovaj talijanski film jedan je od najpoznatijih, ali i najnagrađivanijih filmova svih vremena. Naime, glavni lik Guido i njegov sin Joshua za vrijeme Drugog svjetskog rata odvedeni su u logor. Kako bi Guido sebi i svom još maloljetnom sinu dočarao kako još ima nade za život i ulio u njega sigurnost, on na humorističan način uvjerava svoga sina kako je situacija u kojoj se nalaze samo igra i kako će oni pobijediti u toj igri.

Koliko god se ovaj film činio humorističnim na nekim dijelovima, zapravo je vrlo težak, ali svejedno želi pokazati gledateljima kako život može biti lijep i u najtežim trenucima.

2. Schindlerova lista, Steven Spielberg

I ovaj je film također osvojio brojne nagrade, a snimljen je po istinitom događaju. Govori o njemačkom industrijalcu Oskaru Schindleru koji je tijekom genocida nad Židovima spasio oko 1200 Židova od smrti i mučenja te ih zaposlio u svojim tvornicama koje se i dan danas nalaze u Poljskoj i Češkoj.

Iz njega možemo zaključiti kako uvijek postoje ljudi koji su spremni pomoći i kako bi solidarnost i dobrota trebale uvijek biti na prvom mjestu.

3. Dječak u prugastoj pidžami, Mark Herman, John Boyne

Radnja ovog filma je izmišljena, ali nas vrlo dobro upućuje na to kako vjeroispovijest i narodnost uopće nisu prepreka istinskom prijateljstvu.

U ovom je filmu bodljikava žica upravo ta prepreka koja dječaka Brunu, sina vrhovnog zapovjednika koncentracijskog logora i Samuela, dječaka židovske vjeroispovijesti koji je zatvoren u logoru sprječava da postanu prijatelji. No, usprkos tome Bruno ne vidi ništa loše u tome da oni budu prijatelji pa će na kraju to njihovo prijateljstvo ostati i vječno.

4. Pijanist, Roman Polanski, Wladyslaw Szpilman

Ovaj je film zapravo autobiografija poljskog pijanista i skladatelja Wladyslawa Szpilmana koji je jedini u svojoj obitelji preživio holokaust. Dok je 23. rujna 1939. u studiju radija u Varšavi snimao Chopinovu skladbu, njemačke su bombe pogodile studio i Wladyslaw je bio prisiljen pobjeći. Kako bi preživio skrivao se po mnogim skloništima Varšave, krijumčario je oružje, a skoro je i umro jer je bio bez hrane.

Uz mnogo patnje i žrtve ipak je uspio preživjeti i prenijeti nam ovu dirljivu priču.

 

Knjige:

1. Dnevnik Anne Frank, Anna Frank

Ovo je zasigurno jedna od najpotresnijih priča o holokaustu zbog toga što je piše upravo djevojčica Anna koja je sve to iskusila i dočarala nam svaki svoj osjećaj.

Inače Njemica, većinu svoga života je provela u Amsterdamu gdje i dan danas postoji njezina kuća koja je pretvorena u muzej. Kada su Nacisti prodrli u Nizozemsku, Anna i njezina obitelj su bili prisiljeni sakriti se u tajno sklonište kako ih ne bi odveli u logore. Međutim, 1944. Nacisti ih otkrivaju i odvode u logore gdje će svemu doći kraj.

2. Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Ovo je također priča o hrabroj djevojčici koja preživljava rat i bori se sačuvati židovske knjige koje Nacisti pale, što su i radili za vrijeme holokausta. Priču zapravo pripovijeda sama Smrt pa je i zbog toga knjiga vrlo jedinstvena.

Iz ove knjige možemo naučiti kako se zlu uvijek treba suprotstaviti i biti ono što jesmo koliko god to bilo teško.

3. Sofijin izbor, William Styron

Ova knjiga je jedna vrlo teška priča o poljskoj izbjeglici Sofiji koja je preživjela holokaust i na koju je bio stavljen nemogući izbor. Kada je dovedena u logor sa svoje dvoje djece, bila je prisiljena izabrati samo jedno dijete koje će zadržati, a drugo poslati u logor. Na kraju izgubi oboje, te se seli u Ameriku gdje upoznaje svoju ljubav Nathana kojem priča svoju tešku prošlost.

Knjiga završava vrlo tragično, ali je vrijedi pročitati jer govori o teškoj odluci i kako se snositi s njome ostatak svoga života.

4. Kod nas u Auschwitcu, Tadeusz Borowski

Ovo je zbrika izabranih priča poljskog autora Tadeusza Borowskog koji je i sam iskusio život u najvećem koncentracijskom logoru nacističke Njemačke. Kao i prethodna knjiga, i ova je vrlo teška te vrlo realistično opisuje progonstva u koncentracijskim logorima.

 

Na temelju knjiga Dnevnik Anne Frank i Kradljivica knjiga snimljeni su i  istoimeni filmovi, za one koje ne vole čitati.

Ukoliko ste ljubitelji dokumentaraca ima ih puno na ovu temu, a preporučam “Gospođa u stanu broj 6” i “Povratak posljednjeg”. Filmovi “Trči dječače trči”, “Lea i Darija” pokazuju nam priču o holokastu iz dječje perspektive i sigurno će vam izmamiti suze na lice.

Za koji god film ili knjigu se odlučili nećete požaliti jer koliko god sve te priče bile teške i bolne, na najbolji način  nam pokazuju život u vrijeme holokausta.

 4845694612_383c20df9c_b  indeksiraj  Child_survivors_of_Auschwitz.jpeg