Upišite ono što volite

Pročitala sam jednu kratku priču koja dobro pokazuje snažnu moć riječi. Dva dječaka igrala su se na ledu i led se slomio te jedan dječak upao u vodu. Njegov prijatelj je brzo pozvao pomoć i uzeo kamen i pomoću njega razbio led i izvukao prijatelja. Kad su vatrogasci stigli, upitali su dječaka kako je uspio samo pomoću jednog kamena razbiti led. Nato se oglasio jedan starac i rekao “jednostavno, nikoga nije bilo da mu kaže da je to nemoguće”.

Često se dešava da odustajemo od svojih snova zbog straha, ili zbog tog jer netko drugi misli da je to nemoguće. Ja vam  kao maturantica poručujem: Ne odustajte od svojih snova! Biti maturant nosi mnogo stresa, uz puno učenje na nama je i da izaberemo svoje buduće zanimanje i upišemo neki fakultet. Odlučiti čime ćemo se baviti u životu jedna je od najvažnijih životnih odluka. Naravno da svi imamo određene želje, no ponekad zbog obeshrabrujućih rečenica poput: “dijete drago nemoj na taj fakultet to ti je jako teško”; “što ćeš se bez veze mučiti; pa to ti dugo traje”; “ako upišeš ovaj fakultet nema spavanja”, odustajemo od svojih želja. Sigurna sam da ste svi puno puta čuli ovakve rečenice, no otkrit ću vam “tajnu” : svaki fakultet je težak! Posebice ako ga želite završiti s dobrim uspjehom i imati znanje. Zato odaberite nešto što volite! Koliko god je neki fakultet “lagan” biti će vam muka učiti i pohađati predavanja ukoliko ne izaberete nešto što stvarno želite. Kad prema određenom zanimanju osjećate ljubav koliko god je taj fakultet zahtjevan, uz puno rada, strasti i truda sigurna sam da ga možete završiti.

Stoga dragi maturanti, nemojte odustajati od svojih snova zato jer vam drugi kažu da je preteško. Ljubav prema nečemu igra veliku važnost i ne zaboravite: vi sebe najbolje poznajete i znate što želite! 🙂