Znanstvena fantastika

Izvanzemaljci, umjetna inteligencija, putovanje kroz svemir, povratak u prošlost ili pak izlet u budućnost samo su neke od tema kojima se bavi jedan od najpopularnijih žanrova – ZNANSTVENA FANTASTIKA.

Moramo priznati kako smo se svi barem jednom u životu uživjeli u neki film ili knjigu čija se radnja temelji na izmišljenim, ali u budućnosti možda i mogućim znanstvenim dostignućima. Bilo da ste veliki obožavatelji Zvjezdanih Ratova i svijeta međugalaktičkih borbi ili ste pak malo mirniji tip, pa uživate u istraživačkim pothvatima likova iz Zvjezdanih Staza, svi smo upoznati kako se je lako navući na znanstveno-fantastične filmove.

No, jesmo li svi upućeni u povijest znanstvene fantastike i njezin razvitak kroz desetljeća postojanja televizije?

Jeste li znali da se prvim djelom koje je zapravo i utjelovilo ovaj žanr smatra roman Frankenstein autorice Mary Shelley? Ovaj je roman objavljen 1818. godine, a Mary Shelley je ovim djelom htjela ukazati na posljedice neodgovornosti kod upotrebljavanja moderne tehnologije, te kako je najveća moć stvaranja upravo moć stvaranja života koja se nikakvim umjetnim putem ne može postići.

Znanstvenu fantastiku, suprotno općoj zabludi, ne karakteriziraju samo izvanzemaljci i putovanja svemirom. Ona se bavi pitanjima napretka tehnologije te njezina utjecaja na čovjeka, ali i mogućih posljedica tog napretka. Također, znanstvena fantastika voli propitkivati povijesne događaje mijenjajući ih kako bi se dobio odgovor na pitanje „Što bi se dogodilo kada…?“
Znanstvena fantastika također vrlo često, pogotovo u 21. stoljeću, naginje k temama o umjetnoj inteligenciji.

Prva osoba čija je drama R.U.R. iz 1920. utjelovila samu riječ „robot“ bilo je Karel Čapek, a motivi robota kakvih danas viđamo u filmovima postavljeni su zahvaljujući Asimovljevu romanu Ja, robot, koji je poslužio kao temelj za cijeli serijal o robotima te u kojem su postavljeni danas poznati Zakoni robotike.

Iako ovaj žanr ima mnogo dublju i opsežniju povijest od gore navedene, mislim kako su ove informacije sasvim dovoljne za stjecanje nekog uvida u povijest ovog žanra.

Ponekad zastrašujuća i pomalo neugodna, znanstvena fantastika je zapravo odličan primjer onoga što bi se moglo dogoditi ako se neodgovorno odnosimo prema modernoj tehnologiji, ali nam također pokazuje koliko daleko bi čovjek mogao ići ako tu tehnologiju razvije do savršenstva.

 

Sada znamo dio povijesti, pa bio bi red da se pogleda i kakav film, evo nekoliko mojih preporuka: Interstellar, Zvjezdani Ratovi, Zvjezdane Staze, Terminator, Transcendence, E.T., Planet majmuna, Marsovac…

Bez obzira koji film odabrali svakako vam želim dobar provod! 🙂