Preživjeti adolescenciju

Kada nastupi razdoblje adolescencije shvatimo kako je djetinjstvo bilo puno ljepše doba, bez ikakvih briga i problema. Najveći problem je bio što je naš omiljeni crtani film pomaknut sat kasnije. Nismo još bili svjesni odrastanja, sve dok nas jaka ruka života nije čvrsto uhvatila i dala nam do znanja da kreće razdoblje u kojem se moraš boriti da bi preživio.

U adolescenciji kreće borba s brojnim problemima. Uz dosadne roditelje tu je i škola, simpatija koja te ne primjećuje, prijatelji od kojih si se odjednom počeo odvajati, i ti sam sa sobom. Najteža bitka je upravo ta sa samim sobom. Svi tvoji strahovi odjednom postanu veći. Mijenjaš se svaki dan, i želiš ponovno biti ono dijete koje si nekad poznavao, ali bezuspješno.

Nitko nas, naravno, ne upozori na adolescenciju i na to da će biti teško odrastati, ali teško je s razlogom. Razlog je taj da svaki put kad prebrodiš nešto ojačaš. Nakon nekog vremena roditelji više neće biti dosadni, shvatit ćeš da su se oni brinuli za tebe i željeli ti samo najbolje. Škola će sa vremenom postati lakša, shvatit ćeš način na koji najbrže učiš i prihvatit ćeš činjenicu da ne možeš u svim predmetima biti najbolji te se zadovoljiti sa nižim ocjenama. Simpatiju će zamijeniti netko drugi, netko tko će te voljeti. Prijatelji će možda otići, ali će doći neki novi, neki koji će biti vrijedni čuvanja. A ti? Ti ćeš svakim danom sve više uživati u životu. Pronaći ćeš sebe, neke svoje želje, snove i ljude. Shvatit ćeš da su upravo sitnice potrebne za sreću, i da ih ti već imaš. Jedino što trebaš je znati ih prepoznati.

Zato nemojte se brinuti kako preživjeti adolescenciju, već uživajte u njoj jer kratko traje, iako nam puno promjena daje. 🙂