” Zima zube ima ” (21.12.)

zima

Zima je najhladnije godišnje doba koje nastupa kada je određena polutka najmanje izložena Sunčevim zrakama, a na našoj polutci ona započinje 21. prosinca ,a završava 21. ožujka.

Zimu prepoznajemo po kratkim danima, dugim noćima, niskim temperaturama, hladnom vjetru, Sunca je malo, a oblaka puno. Uzaludno se ne kaže “zima zube ima” jer hladnoća, kiša i snijeg vladaju. Iako prevladavaju nepovoljne vremenske prilike, zima ima svoje čari. Snježne radosti su jedne od njih, nema ljepšeg od snježnog pokrivača koji odiše svojom mirnoćom. Klizanje, sanjkanje, grudanje, skijanje to su samo neke aktivnosti kojima se radujemo po zimi. Po danu uživamo u svemu što nam zima može ponuditi, a kad se spusti noć utoplimo se u toplu kuću i uživamo s najmilijima uz topli čaj ili kuhano vino. Svaki grad u ovo doba godine odiše posebnom zimskom čarolijom. Sve je osvjetljeno, ukrašeno i u zraku se može osjetiti miris kolača.

Zima je godišnje doba u kojem se sve uspori, priroda je uspavana kao i mnoge životinje. Po zimi skupljamo snagu za užurbano proljeće i ljeto. Razmišljamo o temeljnim vrijednostima kao što su dobrota i velikodušnost i u mislima se vraćamo na sve što smo postigli tijekom godine, na sve odluke koje smo donijeli. Ovo doba godine odlikuju i drastične novogodišnje odluke koje želimo sprovesti u djelo. Volimo li zimu ili ne, ona će proći i zato nastojmo uživati u svakom dijelu zime i iskoristimo ovo godišnje doba najbolje što možemo jer nam zima puno toga pruža.