Kako su nastale jaslice? (18.12.)

Kako su nastale jaslice?

Prema Evanđeljima, rimski car August naredio je popisivanje stanovništva. Svaki stanovnik išao je u grad svojih predaka pa je tako Davidov potomak Josip krenuo s trudnom zaručnicom Marijom u Betlehem. Zbog gužvi nije bilo mjesta u svratištima pa su se sklonili u špilju izvan grada gdje pastiri čuvaju životinje. Tamo je Marija rodila Isusa i polegla ga u jasle. Tijekom srednjeg vijeka izvodili su se igrokazi koji su prikazivali Isusovo rođenje te se smatra da su oni bili preteča živih jaslica. Prve žive jaslice postavio je sveti Franjo Asiški 1223. godine u šumskoj špilji kod Greccija blizu Asiza. Današnji izgled jaslica nastao je u 16. stoljeću.

Prve moderne jaslice postavili su Isusovci u portugalskom gradu Coimbri, a prve crkvene jaslice postavili su u Pragu 1562. godine. Središta izrade jaslica bila su u Italiji, u gradovima Napulj i Genova. U središtu je jaslica Isus koji leži na slami, a uz njega su majka Marija i sveti Josip. Osim njih, u jaslicama se nalaze magarac kao simbol poniznosti, vol kao simbol strpljivosti i židovskog naroda te anđeli i pastiri okruženi ovčicama. Ponekad svoje mjesto u jaslicama imaju sveta tri kralja s mirisom, zlatom i tamjanom u rukama.

U Hrvatskoj su franjevci doprinijeli širenju jaslica. U Dubrovniku je 2005. godine pokrenut Međunarodni festival jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj. Etnografski muzej u Zagrebu svake godine organizira izložbu umjetničkih jaslica. Posljednjih godina na našim su prostorima sve češće žive jaslice na gradskim trgovima u božićno vrijeme. Nekoliko zanimljivosti: U Meksiku postoji tradicija postavljanja jaslica u domovima 16. prosinca kada počinje devetodnevna svečanost sjećanja na zaruke Marije i Josipa. Napulj je središte izrade jaslica u Italiji. Postoji običaj da majstori dodaju jaslicama likove osoba iz javnog života poput političara ili glumaca. U nekim državama kostimirani glumci i izvođači predstavljaju žive jaslice putujući od grada do grada te traže prenoćište po kućama. U Kolumbiji se nalaze najveće jaslice na svijetu. Prostiru se na više od 17 tisuća četvornih metara. Toliko su velike da su čak ušle i u Guinnessovu knjigu rekorda,