Badnjak (Vilija Božja) (24.12.)

Božićno odbrojavanje približilo se kraju jer danas se nalazimo samo jedan dan udaljeni od tog mirisnog i veselog blagdana!

Badnjak je po kršćanskom kalendaru dan uoči Božića, te se baš danas tradicionalno ukrašavaju kuće i božićna drvca.

Sam naziv „Badnjak“ dobio je po nazivu za veće drvo koje se zapalilo na ognjištu. U raznim dijelovima Lijepe Naše, Badnjak ima različite nazive, iako je Badnjak najrasprostranjeniji od svih. U Istri se ovaj dan naziva Vilija Božja.
Vilija Božja je naziv koji je potekao od latinske riječi viglia što znači bdijenje.

Zašto baš bdijenje?

Zato jer se na današnji dan nije otišlo spavati, već se u miru i tišini pobožno čekalo rođenje Isusa Krista. Bdijenje je tradicionalan postupak kojim su svi kršćani veličali dolazak Krista, te se time pripremili za tu veliku svečanost.

Danas su se, kako tradicijski pamtimo, žene rano ustajale kako bi pripremile božićnu hranu te nemrsnu hranu za današnji post. Muškarci, također ranoranioci, hranili su stoku i obavljali manje i lakše poslove jer se zahtjevniji poslovi danas, kao i na sam Božić, nisu smjeli obavljati.

 

Sada kada nam je Božić tako blizu, a miris kolača već se osjeća, moramo priznati kako nam srce jače tuče, oči svjetlucaju od sreće, a naša zadovoljna lica poprimaju najljepši ukras – osmjeh.