„Upitno uho. Neupitan talent.“

VINCENT VAN GOGH (1853. – 1890.)

 

Vincent van Gogh još je jedan u nizu slikarskih legendi koji je svojim radom uvelike oblikovao umjetničku povijest i samu ideju interpretativnog stvaralaštva.
Naime, ovaj nizozemski slikar koji je poznat po svojim suncokretima i zvjezdanom nebu, nikada nije izostavio osjećajnost koju njegove slike pružaju.
Mnogi kritičari kažu kako njegova slika „Zvjezdana noć“ nije jedno maestralno djelo samo zbog njegovog slikarskog umijeća, već i zbog toga što Vincent slika, u ovom slučaju zvijezde, naprosto onako kako ih i osjeća – treperave, svjetlucave i nedostižne.

Kada je riječ o njegovim suncokretima i djelu „Vaza sa petnaest suncokreta“ jasno se osjeća prolaznost života – suncokreti koji svoju glavu uvijek okreću suncu, koji su tako puni života i životne energije, sada su u vazi, suhi i na pragu smrti.

Kod Vincenta nije važno biti siguran, kao promatrač, u točan naziv slikarskog stila i same slikarske tehnike, već je važno osjetiti ono što nam je on svojim trudom i talentom želio pokazati, važno je osjetiti emocije koje je on, čuvajući ih u sebi kao jedino blago koje vam nikada ne može biti otuđeno, podijelio s nama u nadi da će biti prepoznat – ako već ne on poimence, onda barem njegova bol i patnja.

Da, Vincent van Gogh jeste jedan od najpoznatijih slikara čiji je talent zavidan, no on je mnogo više od toga. On je čisti primjer duše koja je patila i koja je našla lijek u umjetnosti – a to je ono najdivnije od svega.