Povijest božićnog drvca (17.12.)

U današnje vrijeme Božić bi mnogima bio nezamisliv bez božićnog drvca. Božićno drvce je jedan od najpoznatijih simbola Božića i postala je tradicija da za vrijeme Božića kitimo drvce pa ćete u ovom članku saznati i zašto.

Postoje mnoge teorije o tome kada je i kako nastalo prvo božićno drvce, a jedna od njih dolazi iz Njemačke. Govori o tome kako je engleski propovjednik, sveti Bonifacije u 7. stoljeću došao u Njemačku kako bi propovijedao i navještao Evanđelje. Kako bi tadašnjim poganima najbolje objasnio jedinstvo Svetog Trojstva, koristio se sortom sjeverne bijele jele jer bi ona bila najbolji simbol Svetog Trojstva zbog trokutastog oblika. Pogani od tada počinju štovati to stablo i tako će u 15. stoljeću početi rasti popularnost jelke kao simbola Svetog Trojstva, ali i Božića.

Božićno drvce kitimo da Badnjak, a evo razloga i zašto baš tada. Pogani u početku nisu božićna drvca smatrali samo simbolom kršćanstva već i simbolima plodnosti bogova prirode. Zato su za vrijeme zimskog solsticija, oko 21. prosinca ukrašavali drvca jabukama, orasima, datuljama i drugom hranom.

U 19. stoljeću hranu su zamjenile staklene kuglice. Naime, smatra se da je u malom mjestu Lauscha, u Njemačkoj siromašni nezaposleni puhač stakla napuhao prve kuglice od stakla jer nije imao novca da kupi jabuke i drugu hranu kako bi razveselio svoju djecu. Od tada se božićno drvce počinje kititi staklenim kuglicama. Također se počinje kititi i prvim svjećicama koje simboliziraju zvijezdano nebo, a zvijezda postavljena na vrhu bora zvijezdu Repaticu (Betlehemsku zvijezdu) koja simbolizira Sveta Tri Kralja jer ih je uputila prema Isusu.

Zahvaljujući ovim događajima danas imamo bogato ukrašeno božićno drvce bez kojeg bi nam Božić bio nezamisliv, ali ni ugođaj ne bi bio isti bez njega. Božićno drvce nam simbolizira mnogo kršćanskih događaja i stvari, ali i zajedništvo i uspomene koje nas svake godine nanovo razveseljavaju.