Terenska nastava – Lipa i Kastav

Dana 12. prosinca, učenici srednje škole Mate Blažine Labin, njih 25 iz različitih razreda posjetili su   Memorijalni centar Lipu te Muzej kastavštine i grad Kastav.

 

Posjet je organiziran uz suradnji s Udrugom antifašističkih boraca  Labina koji su organizirali  prijevoz autobusom, ulaznice, stručno vodstvo i marendu,  na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo i nadamo se i budućim suradnjama.

Cilj terenske nastave bio je  posjet zavičajnoj memorijalnoj baštini Lipe i Kastava.

Memorijalni centar Lipa posvećen je stradanju naselja Lipe 30. travnja 1944. godine, kada je 269 mještana ubijeno od strane nacista i fašista, a nsaelje je spaljeno. O strašnim stradanjima svjedoče nam ostaci pojedinih kuća koje izgledaju kao da je jučer bio rat. Naselje Lipa spominje se i u dokumentaciji Ujedinjenih naroda kao jedno od tri mjesta (uz češke Lidice i francuski Oradour sur Glane) koja su u potpunosti stradala tijekom Drugog svjetskog rata na području Europe.

Muzej je vrlo moderan, lijepo opremljen i svakako ostavlja veliki utjecaj na posjetitelje, preporučujemo da ga se posjeti.

U Muzeju kastavštine naučili smo mnogo o Kastavu od prapovijesti pa do danas.  Kastav se posebice ponosi hrvatskim preporoditeljima iz 19. stoljeća, kao što su Juraj Dobrila, Matko Mandić, Vjekoslav Spinčić kojima su posvećeni i spomenici. Vidjeli smo i jedne od prvih izdanja Naše sloge, prvih novina koje su izlazile u Istri  na hrvatskom jeziku krajem 19.stoljeća.

Kastav osim prekrasnog pogleda na more pruža i brojne povijesne priče koje su se pisale na svakom koraku tog mjesta.

Definitivno posjetite jer je blizu, nije skupo,  a jako je poučno.