„Osjećaji velikih dimenzija.“

HARDING MEYER (1964. – danas)

 

Harding Meyer je umjetnik podrijetlom iz Brazila, koji je prepoznatljiv po svojim portretima čija veličina ponekad prelazi 1 metar.

Ono po čemu se on izdvaja je sam način slikanja, on, naime, koristi slikarski „nož“ da na platna nanese boju, a njegovi kistovi su većinom oni veliki ličilački kistovi od kojih „bježe“ ostali umjetnici.

On slika portrete ljudi izbliza – u prvom planu je lice na jednobojnoj podlozi. Teksturu postiže već spomenutim „nožem“ koji, pod pritiskom razmazuje boju, ali na način da ostavlja točkastu teksturu samoga platna. Također, njegove su slike vrlo detaljne, no opet djeluju vrlo nedorađeno – upravo zbog „noža“.

Osim navedenih značajki, ovoga se umjetnika prepoznaje i po tome što većina njegovih portreta djeluje pomalo pikselizirano, a to je postigao struganjem sa nožem po platnu ili nekoj drugoj podlozi.

Studirao je umjetnost na akademiji u Njemačkoj, gdje trenutno živi i radi.

Harding Meyer nije jedan „popularan“ umjetnik za koga svi znaju, no meni je vrlo drag, jer njegovi portreti imaju „ono nešto“ iako slika lica koje nalazimo u časopisima ili filmovima. On nam oslikava život svakog pojedinca kojega slika na svom ogromnom platnu, prikazuje njegove osjećaje; od boli i sreće pa sve do nostalgije i razdraganosti.
Jedan je od rijetkih umjetnika na kojega sam osobno naišla, a da se ne boji „velikih“ radova i još pri tome tako vješto prenaša osjećaj do promatrača.

Ne zna se mnogo podataka o ovom umjetniku, dijelom je čak i anoniman, no njegovi su nam radovi itekako poznati te se mnogi slažu kako bi njegova popularnost na svjetskoj sceni trebala biti mnogo veća.

U svakom slučaju, Harding Meyer će zasigurno nastaviti uljepšavati dan svakoj osobi koja naiđe na njegovu umjetnost.

 

Sve su fotografije preuzete sa http://www.artnet.com/artists/harding-meyer/ te sa http://www.thisiscolossal.com/2012/09/stunning-oil-portraits-by-harding-meyer/