SLADOLED

SLADOLED. Poslastica za svako doba dana i za svaku prigodu, tješitelj tužnih srca i razveselitelj mladih i starih, bez obzira na svoju prošlost ima sigurno mjesto u našoj sadašnjosti, a odlazak iz “mode” ne očekuje ga ni u daljoj budućnosti

Sladoled je većini ljudi omiljeni desert. Većinom se jede ljeti kao najbolje slatko osvježenje, ali može i zimi u toplini doma kao najbolja slatka poslastica. Po nekima nikada nije pogrešno vrijeme da se jede sladoled, a ja se svakako, slažem. 🙂

U svijetu je najprodavaniji sladoled upravo onaj najklasičniji – vanilija.

Što sladoled čini tako primamljivim?
Koliko je uopće star i odakle potječe?

Točno vrijeme nastanka sladoleda i njegov izumitelj nisu nam poznati, ali postoje spisi koji nam govore kako je rimski car u 2. stoljeću pr. Kr. zapovjedio da mu se donese snijeg s planina koji se je kasnije zaslađivao medom, vinom i voćnim sokom.

Drugi nam pak podaci govore kako su Arapi vjerojatno prvi koji su se koristili mlijekom u pripremi sladoleda. Oni su svoj sladoled radije zaslađivali šećerom nego voćnim sokovima, zbog roka trajanja. Dodavali su mu ružinu rakiju, sušeno voće i orašaste plodove, a poznato je da se ta poslastica već u 10. stoljeću proširila po većini arapskih gradova.

U Europu je stigao u 16. stoljeću. U 19. stoljeću sladoled je bio isključivo poslastica privilegiranih, tj. imućnijih.

Pravi procvat u proizvodnji sladoleda dogodio se u 19. stoljeću kada je jedan žena imenom Nancy Johnson izumila spravu za kućnu proizvodnju sladoleda.
Kažu da su veliki obožavatelji sladoleda bili George Washington i Thomas Jefferson koji je, vjeruje se, posebno volio vaniliju.

 

DOMAĆI SLADOLED- ZAŠTO NE?

Ako se želite okušati u pripremanju domaćeg sladoleda, jer ne može se čitati o sladoledu, a da ga se odmah ne jede, pripremila sam vam jedan lagan i brz recept:

 SASTOJCI:

300 ml slatkog vrhnja

1 žlica narezane metvice

60 g šećera u prahu

2 Vanilin šećera Dolcela

2 žličice naribane limunove korice

60 ml limunova soka

400 ml tekućeg jogurta

PRIPREMA:

  1. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja.
  2. Dodajte metvicu, šećer u prahu, vanilin šećer, limunovu koricu i limunov sok. Sve lagano izmiješajte, pa umiješajte jogurt.
  3. Sladolednu smjesu izlijte u odgovarajuću posudu za duboko zamrzavanje i ostavite je u zamrzivaču preko noći.

DOBAR TEK! 🙂