„Romantičar i vječni pozitivac“

STEVE HANKS (1949. – 2015.)

 

Steve Hanks je američki umjetnik nadaleko poznat po svojim crtežima izrađenim sa vodenim bojama.

Kao dijete nije se bavio umjetnošću već tenisom i surfanjem kojega je izričito volio;

„Ocean je ostavio jak i trajan dojam na mene. Bilo je dobro za dušu biti vani, na vodi -surfajući, plivajući ili jednostavno doći u kontakt sa njezinom tajanstvenom moći.“

Upisao je Akademiju u San Franciscu koju je završio sa čistim peticama.
Ono što je ovoga umjetnika proslavilo, nažalost više nakon njegove smrti nego za života, je njegovo nevjerojatno umijeće da prikaže mnoštvo iznimno realističnih detalja, uz njih savršeno prenese osjećaje promatraču, a sve je to napravio u jednoj od najtežih slikarskih tehnika – vodenim bojama.

Sam Steve priznaje kako ga je vježba, vježba i još vježbe dovela do mjesta na kojem je bio i nažalost i završio;

„Da nisam toliko vremena proveo usavršavajući svoju slikarsku tehniku, ne bih bio slikar koji sam danas.“

On je svoj stil prozvao “romantičnim realizmom”, a jedan od razloga je taj što osobama na svojim slikama gotovo uvijek na neki način sakrije lice – kako bi promatrač mogao zamišljanjem doživjeti punu snagu njegovih emotivnih radova.

Steve je prepoznatljiv po svjetlosti – naime on u svojim radovima često kao pozadinsko svjetlo koristi sunce;

„Sunčeva svjetlost je postala jedan od mojih omiljenih tema. Ja sam fasciniran kako se ona filtrira kroz stvari, kako preplavi cijelu sobu s bojom. Često su moje slike više o suncu nego o bilo čemu drugome.“

Steve Hanks svoji nam radovima donosi nešto uistinu jedinstveno – smirenost i mnoštvo emocija, osjećajnost i tugu, nostalgiju i uzbuđenje u savršenim omjerima.

„Pokušao sam biti odgovoran i staviti pozitivne slike u svijet”, kaže Hanks. “Nadam se da će moj radovi donijeti udobnost, zadovoljstvo i uvid u živote drugih ljudi.”

Umire 2015. godine zbog raka, borbe koju je, nesrećom, izgubio.

Iako ga više nema kako bi nam svojim radom pružao toplinu svoga vedrog i radišnog srca, Steve Hanks nikako neće biti zaboravljen.
Njegova nam predanost umjetnosti za koju je živio, crtajući ponekad i četrnaest sati dnevno, služi kao izniman primjer koji priča istinitu priču o tome kako je upornost pobijedila negativnost i kako čovjek živi dok se nečemu raduje, a njegova radost živi u njegovim slikama.

 

Sve su fotografije preuzete sa http://www.stevehanksartwork.com/