„Nježnost dama. Surovost Pakla.“

SANDRO BOTTICELLI (1445. – 1510.)

„Nježnost dama. Surovost Pakla.“

Sandro Botticelli ili Alessandro di Mariano Filipepi je jedan od najznačajnijih talijanskih slikara koji je djelovao u razdoblju renesanse.

Sandro nije samo slikar već i predstavnik neoplatonističke filozofije, ali taj nas dio trenutno ne zanima.

Samo ime „Botticelli“ u prijevodu znači „Mala Bačva“. O njegovom život saznajemo samo putem knjiga, što je zapravo tipično za vrijeme renesanse.

Botticelli je rođen u Firenci u radničkoj obitelji. Svoju „karijeru“ je započeo kao pripravnik zlataru, ali zbog njegove želje njegov ga je otac povezao sa umjetnikom Fra Filippo Lippijem koji je radio na fresci „Red karmelićana“. Spajanje Botticellija s ovim umjetnikom predstavlja prekretnicu u njegovom životu, jer je Botticelli ostatak života proveo pod snažnim utjecajem Lippijevog umjetničkog stila.

Svoje prvo priznanje dobiva u svojoj lokalnoj crkvi Ognisanti, s djelom Sveti Augustin. Kasnije ga zapošljava jedan državni vladar koji je bio očaran Botticellijevim talentom.

Botticelli je najpoznatiji po djelima Rođenje Venere i Alegorija proljeća, ali i po fantastično naslikanim prizorima iz Danteove Božanstvene komedije.

 

Njegovo djelo koje prikazuje mapu pakla prema Danteovom opisu djelo je na kojega ću ja obratiti pozornost.

 

LA MAPPA DELL INFERNO ili Mapa pakla je jedno od Botticellijevij manje poznatih djela, a prikazuje detaljan izgled Danteova pakla kroz svih devet krugova. On također sadržava pregled mučenika u paklu koji svaki u drugom krugu ovisno o njihovi grijesima proživljava teške muke.

On oslikava grješnike koji su zakopani naglavačke a samo im noge strše iz zemlje, ljenivce koji se guše u vodi, Kerbera (troglavi pas) koji muči proždrljivce, itd.
Slika se pri dnu sužava, tj. ima oblik obrnutog trokuta. Na samom dnu nalazi se vrag koji čeka na duše koje su počinile grijehe veće od devetog stupnja (1. nekršteni, 2.oni koju su podvrgli razum strastima, 3. proždrljivci, 4. rasipnici, 5. bjesni grješnici, 6. krivovjernici, 7. nasilnici, 8. Malebolge, 9. izdajice)

Botticelli ovim djelom ne pokazuje samo svoj vrhunski talent, već i zavidno poznavanje Danteove Božanstvene komedije.

 

 

Sandro Botticelli umjetnik je čiji su radovi mnogo poznatiji od njega samoga, zbog toga su nam njegova djela vrlo poznata, ali ih nikako ne možemo pripisati umjetniku, jer njega današnje društvo ne uvažava koliko bi zapravo i trebalo.

Strpljenje, preciznost i talent koji su bili potrebni ovom umjetniku za izradu na primjer Mape pakla, nama su danas nepojmljivi.

Iako zaboravljen, Sandro Botticelli je jedan vrhunski umjetnik koji je svojim radom svijetu pružio ne samo vizualno lijepe slike, već i pravi primjer kako čovjek uistinu nastavlja živjeti kroz svoja djela.

 

Sve slike su preuzete sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Sandro_Botticelli i sa http://davelafferty.com/home/home/2013/06/09/botticellis-inferno/