Međunarodni dan tolerancije (16. studeni)

Međunarodni dan tolerancije svake se godine obilježava 16. studenog, a on je uspostavljen sa ciljem prihvaćanja, poštovanja i razumijevanja onih koji su drugačiji od nas.

Dan tolerancije uspostavio je UNESCO 1996. godine i time je skrenuo pažnju na mnoge prije ignorirane stvari: diskriminacija nad ženama, rasna diskriminacija, sprječavanje i kažnjavanje zločina genocida, itd.

Što je to uopće tolerancija i zbog čega je važna?

Tolerancija dolazi od latinske riječi tolerare što znači podnositi, trpjeti, tj. TOLERANCIJA je snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života.

Ona je zapravo stanje svijesti kod svakoga od nas koje nam omogućava da na svakoga čovjeka gledamo bez predrasuda. Ona nam daje za pravo da svatko od svih sedam milijardi ljudi na zemlji ima vlastito mišljenje i da se po svom izboru tog mišljena i drži, ali da pri tome ne omalovažava tuđa mišljenja.

Tolerancija je važna jer u našem mješovitom i kulturološki jako različitom društvu, svaka kultura, svaki pojedinac ima svoj stav i svoj način života. Bez prihvaćanja tog našeg diverziteta, na našem planetu riječ mir bio bi vrlo stran pojam.

Iako je dobro što se tolerancija bar jednom u godini mnogo više ističe nego drugih dana, to nikako ne znači kako se biti tolerantan odnosi samo na današnji dan.

Biti tolerantan je biti čovjek – zato budimo svi LJUDI!