Martinje-blagdan svetog Martina

Već smo ušli u studeni i bliži nam se Martinje, odnosno blagdan svetog Martina. Običaj za ovaj blagdan je ,,krstiti” mlado vino u ,,biskupskoj odori” i piti mlado vino zbog čega se u Italiji i dan danas koristi poslovica: ,,Il nuovo vino si beve a San Martino! ”, odnosno : ,,Mlado vino se pije na svetog Martina!”, no i iza ovih običaja stoji prošlost i legenda.

Ta legenda glasi ovako: kada je Martin, kao mladi konjanik u vojničkoj opremi,u kojoj se isticao crveni plašt, jahao po studenom vjetru koji je nagovještao zimu, uz rub ceste ugledao je promrzlog starog siromaha, u poderanim krpama kako se pokušava zaštititi od zime. Martinu je starac pružio ruku tražeći pomoć i Martina je taj prizor toliko potresao da je mačem odsjekao polovicu svog plašta te je njime ogrnuo starca. Legenda kaže i da se Martinu u snu obratio Isus, kojeg još nije poznavao i zahvalio mu što ga je ogrnuo svojom polovicom plašta

Smatra se da je ta gesta nesebične dobrote bila popraćena naglim zatopljenjem vremena i spasilo siromašne od studeni. Zato se i danas u nekim krajevima toplije vrijeme pred zimu zove ,,Martinje ljeto”