Studeni, dobrodošao!!!

nov

Što prvo pomislimo kad nas posjeti mjesec studeni? Hladnoća, kiša i zima se bliži. To su samo neke asocijacije na taj hladan mjesec.

Studeni je jedanaesti mjesec u godini te kao što njegov naziv kaže vlada studen odnosno hladnoća. U rimskom kalendaru bio je deveti mjesec i zato nosi i naziv november (novem znači devet). Neki stari hrvatski nazivi su vsesvetač (po blagdanu Svih svetih), veternjak i zmiščak. Ovaj mjesec karakterizira kasna jesen te sve slabiji intenzitet Sunčevog zračenja. Osim što se spušta temperatura, povećavaju se količine oborina i zato studeni ponosno zauzima prvo mjesto najkišovitijeg i najoblačnijeg jesenskog mjeseca.

Studeni je tijekom povijesti ostavio velik trag na čovječanstvo i zato je narod osmislio brojne izreke koje se odnose na taj mjesec kao što su “Kiša pada, mećava se sprema, teško onom ko u kući nema” i Grmljavina u studenom znači rodnu buduću godinu.” Bila kiša ili sunce, nemojmo dopustiti da vremenske prilike kroje naše raspoloženje, već uhvatimo i najmanji trag Sunca i uživajmo u ovom mjesecu prije nego što nam zima pokuca na vrata.