Mojih top 10 knjiga za tinejdžere

U mjesecu knjge glavna tema je motiviranje ljudi (pogotovo mladih) da čitaju. Ponekad vidim da moji vršnjaci žele čitati, no ne znaju što pa se ovom mojom listom top 10 knjiga nadam da ću vam dati neki dobar prijedlog i da ćete pročitati neku od ovih knjiga. Pa evo i liste i nešto ukratko o svakoj od njih:

  1. Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Radnja ovog romana događa se u vrijeme Drugog svjetskog rata u nacističkoj Njemačkoj. Junakinja ove knjige je ,,spasiteljica” knjiga, djevojčica Liesel, no zanimljivo je kako je ova knjiga pisana iz perspektive Smrti.

Mislim da je ova knjiga bitna za svakoga jer nam daje nekakvu ideju o tome kakav je tada bio život i kako se djevojčica Liesel na dječji način nosila sa svim teškim životnim situacijama.

    2. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Što reći nego klasik. Čim se pojavila na tržištu, ova knjiga je bila obasuta pozitivnim komentarima i nakon nekoliko godina postala je dobitnica Pulitzerove nagrade.

U ovom se romanu govori o stvarnim i ozbiljnim temama poput rasne diskriminacije, siromaštva i nepravde, ali i o svakodnevnom životu tipične američke obitelji 30-tih godina prošlog stoljeća, iz perspektive djevojčice Scout.

   3. Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Ransom Riggs

Za one koji više vole fantasy i avanturistički žanr, ovo je prava poslastica jer što je bolje od skupine čudnovate djece i hrpe stvorova koji ih love?

Plus, sadržaj romana je popraćen jezivim viktorijanskim fotografijama.

  4. Bog podzemlja, Ursula Poznanski

Naizgled likovi ovog romana samo igraju tajnovitu igricu, no tko upravlja tom kompjuterskom igricom? To je ono što glavni lik Nick pokušava otkriti nakon što shvati da igra zna svaki njegov korak i da se članovima igre osvećuje u stvarnom svijetu.

   5. Smisao života jednog psa, W. Bruce Cameron

Evo nešto i za ljubitelje životinja. Vjerojatno ste se više puta zapitali što vaš kućni ljubimac misli dok vas zamišljeno gleda u oči.

U ovoj knjizi možda shvatite što je to u njegovoj glavici,kako životinje razmišljaju i kako oni shvaćaju naše postupke prema njima.

 6. Apsolutno istinit dnevnik  indijanca na određeno vrijeme, Sherman Alexie

Istinita i surova. To su riječi kojima bi opisala temu ovog romana, a to su alkoholizam, rasizam i siromaštvo.

Usprskos svemu tome pripovijedač nam tinejdžerskim humorom pokušava ublažiti stvarnu situaciju i pokaže da

nije sve crno-bijelo.

 7.  Charlijev svijet, Stephen Chbosky

Ova knjiga je savršena za srednju školu jer i njezin glavni lik Charlie započinje prvi razred srednje. Iako mu se na početku sve čini tmurno situacija se mijenja kada upozna maturante Sam i Patricka. Nakon početka tog prijateljstva on počinje uživati u srednjoj, pronalazi prijatelje i simpatiju. Zanimljivo je da on o svemu ovome i o svojim problemima govori kroz pisma pisana anonimnoj osobi.

 8. U traganju za Alaskom, John Green

Ovaj roman djelo je jednog od najpoznatijih pisaca za mlade, Johna Greena. Kao i u svakom njegovom romanu,radnja prati tipične tinejđere koji se bore sa svojim problemima, odlaze na iznenadna putovanja ili otkrivaju misterije što je slučaj u ovom romanu.

 9. Igre gladi, Suzanne Collins

Ova knjiga je na skoro svim popisima knjiga koje treba pročitati i već nam je to nekako dosadilo, no ova knjiga je tako napeta i zanimljiva sa puno preokreta da je stvarno zaslužila svoju titulu. Naučila nas je što je to požrtvovnost, ljubav i prijateljstvo.

 10. Gradovi na papiru,John Green

Možda i je na zadnjem mjestu, ali ova knjiga nije manje vrijedna od ostalih. I nju je također napisao John Green što kod većine pobudi zainteresiranost zbog svih pozitivnih kritika o njemu i njegovom načinu pisanja. Vjerojatno ste svi pogledali filmsku verziju, no dajte šansu i knjizi. Tko zna, možda saznate nešto više o misterioznoj Margo…