Salenjaci

Odlučila sam danas u svome članku spomenuti nešto autohtono, hrvatsko, domaće. Nešto što ne postoji nigdje u svijetu, već samo u Lijepoj Našoj. Dugo sam razmišljala i na kraju mi je sinulo kako bih mogla razriješiti misteriju “hrvatskih kroasana s karakterom”, a za one koji ne znaju što je to, napomenuti ću vam samo da se rade od svinjskoga sala. 😀

preuzmi

Salenjaci ili čvarkuše, a netko ih još zove i “krafnama” autohtoni su hrvatski kolačići koji se rade u vrijeme kolinja jer tada svinjskoga sala ima najviše. ;D Možda će se sada nekome ovaj hrvatski specijalitet na neki način i zgaditi, no kada bih vam rekla što se sve nalazi u hrenovkama, a vjerujte mi da znam jer mi je tata mesar- ne biste ih više nikada pojeli!

imagegen

 

Priprema

  1. Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da odstoji par minuta. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i tučene bjelanjke. U to staviti kvasac i polako dodavati brašno da dobijete mekano tijesto, no ne smije biti premekano.
    imagegen-1
       2. Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati i  mazati samljevenim salom i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje 1/2 sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kiflice da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.Pečene posuti šećerom u prahu.

Vidite, priprema uopće nije teška, a vrijedi krajnjeg proizvoda 😀