Moskva

Moskva, najveći i glavni grad Rusije, nalazi se na istoimenoj rijeci i ima više od 11 milijuna stanovnika. Moskva je dom brojnih milijardera, trgovački centara,ali najveća prijestolnica istočne Europe koja nudi za svaku osobu ponešto. Ne bi bilo dovoljno ni sto stranica za priču o Moskvi, gradu prepunom povijesti, kulture, znamenitosti i zabave.  Prekrasna arhitektura, brojni ukrasi, veliki kipovi i zgrade ostaci su nekadašnjeg komunističkog sistema.

U mnoštvu građevina ističe se  katedrala Vasilija Blaženog. Katedrala ima 9 kupola,a svaka od njih   ima zaseban obrazac i boje koje se stapaju u očaravajući doživljaj. Sagrađena je u razdoblju  između 1555. i 1561. godine u čast pobjede cara Ivana Groznoga nad tatarima. Nalazi se na Crvenom trgu.

Crveni trg središnji je moskovski trg dug 700 metara.  Prije sovjetskih vremena bio je tržnica i mjesto održavanja velikih prvomajskih parada u vrijeme komunizma. Na trgu se nalazi Lenjinov mauzolej. U blizini se nalazi  i najpoznatiji moskovski Kremlj,  povijesno utvrđeno središte na malom brežuljku iznad rijeke Moskve.

Moskovski Kremlj su od 14. do 17. stoljeća gradili ruski i strani arhitekti kao rezidenciju ruskog nadvojvode, ali i vjersko središte. Kremlj služi kao službena rezidencija predsjednika Rusije. Najstarija građevina jest Granovita palača Ivana III. iz 1491.godine. Na nju se veže palača kraljevske obitelji iz 16. stoljeća i palača Terem  koja je obnovljena u 17. stoljeću.  Obje su spojene s raskošnom Velikom palačom. Moskovski Kremlj uključuje četiri palače, Katedralni trg s crkvom Vasilija Blaženoga, Aleksandrovski park i obrambeni zid s tornjevima. U srcu Kremlja nalazi se Katedralni trg, okružuju ga šest građevina uključujući tri katedrale. Uspenska katedrala dovršena je 1479. godine kao glavna moskovska crkva  u kojoj su krunjeni ruski carevi. Katedrala navještenja iz 1489. godine  izvorno je imala  tri pozlaćene kupole kojima je u 16. stoljeću dodano još šest. Na jugoistočnom kutu trga nalazi se katedrala               Sv. Arhanđela Mihovila iz 1508. godine u kojoj su sahranjeni gotovo svi moskovski monarsi.

U Moskvi su još posebno zanimljivi Moskovski metro, Državna galerija Tretjakov, Boljšoj-teatar. Moskovski metro je posebno uređen kao muzej i u njemu se pušta klasična muzika. U državnoj galeriji Tretjakov nalazi se više od 130000 izložaka. Kazalište Boljšoj osnovao je 1776. Petar Urussov, ali je 1805. građevina izgorjela. Godine 1856. podignuta je nova građevina sa šest katova za 2300 gledatelja, nakon čega Boljšoj postaje jedno od najvažnijih svjetskih kazališta čija je operna i baletna produkcija imala snažan utjecaj u zapadnom svijetu. U Moskvi su živjeli neki od najvećih svjetskih pisaca i pjesnika. Jedna od najpoznatijih knjiga na svijetu Ana Karenjina potječe iz Moskve. Baleti Orašar i Labuđe jezeru također potječu iz Moskve.

U gradu koji ima 93 kazališta, 132 kina, 61 muzej, 88 domova kultura, 434 knjižnice ljubitelji kulture sigurno će doći na svoje.

 

4 komentara

  1. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any manner you can take away me from that service? Thanks!

     
  2. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *