Izazovi novinarstva

U našem je društvu uvriježeno mišljenje kako je novinarstvo bliže hobiju ili usputnom poslu, nego pravoj profesiji koja zahtjeva obrazovanje i  usavršavanje. Ipak, mišljenja sam kako ne može svatko biti novinar, a pogotovo ne dobar novinar.

Sve je više portala koji osim provjerenih informacija, neprestano objavljuju članke zanimljivog ili ponekad šokantnog naslova kako bi privukli čitatelje. I sama često takve članke otvaram, čitam i na kraju ne nalazim nikakvu poveznicu između onog zanimljivog naslova i ostatka, sve samo ne zanimljive priče. Upravo zbog takvih primjera postoji mišljenje kako je za novinarstvo dovoljno  samo znati pisati. Ipak, pravi novinari izlaze s  diplomom Fakulteta političkih znanosti ili nekog privatnog fakulteta sa smjerom novinarstva. Tamo se osim vještina pisanja stječu znanja komunikologije, sociologije i politologije. Također,  osim  same teorije, tamo  stvaraju i ono za što smo skloni vjerovati da je vrlo rijetko ili uopće ne postoji: novinarsku etiku. Način razmišljanja zbog kojega će im prioritet biti poštivanje i iznošenje istine javnosti i izbjegavanje diskriminacije svake vrste. Upravo danas kada su mediji rašireniji nego ikada prije, novinarska etika igra važnu ulogu. Bitni čimbenik je i osoba koja piše. Komunikativnost, znatiželja i široko opće znanje novinara mogu od obične priče stvoriti izuzetnu, što je još jedan razlog zašto se svatko ne može baviti ovim poslom. Osim toga, svaki novinar trebao bi biti odgovoran, s osjećajem za mjeru te sposoban obavljati više stvari istovremeno. Trebao bi i biti spreman za neka odricanja koja ovaj posao, bez određenog radnog mjesta i vremena, zahtjeva. Jer, nove priče mogu nastati bilo kada i bilo gdje.

Zato, ako i ti sanjaš da jednog dana postaneš novinar, nemoj razmišljati o tome dijeli li ostatak svijeta tvoje oduševljenje. Tvoj entuzijazam, upornost i kreativnost učinit će razliku!