Ljetni poslovi mladih

Ljeto nam se bliži, kraj škole je pred vratima i svi već počinjemo razmišljati o izlascima, zabavi i svakodnevnom ljenčarenju, ali mnogima od nas ljeto će biti radno. Upravo zbog toga sam odlučila malo pisati o tome kako će mladi provesti ljeto te hoće li im ovo ljeto biti radno

Željela samo otkriti kakva su mišljenja učenika naše škole o ljetnim poslovima te hoće li i oni imati radno ljeto. Kako bih dobila čim točnije rezultate sa mojom kolegicom iz  GMAB-a, Leonardom Ivašić napravila sam kratku anonimnu anketu na koju nam je odgovorilo 35 učenika. Od toga je bilo 26 djevojki te 9 mladića. Većina ispitanih učenika odgovorili su da završavaju treći razred, dok su ostatak činili učenici koji završavaju prvi razred. Sljedeće pitanje bilo je planiraju li raditi ovo ljeto. Potvrdno je odgovorilo 65,71%, neće raditi njih 20%, a 14,29 % još uvijek nije sigurno.
Željeli smo saznati i jesu li naši učenici već imali iskustva u radu te jesu li ta iskustva bila pozitivna ili negativna. Točno polovica je odgovorila da su već radili, a druga polovica su dosad imala opuštena ljeta bez posla. Što se tiče iskustava na poslu, 25,71% je imala odlična iskustva, 20% osrednja, a 5,71% vrlo loša iskustva. Sljedeće što nas je zanimalo bilo je što je učenike privuklo na posao i kao što pretpostavljate, najviše učenika je odgovorilo zarada, njih čak 65, 22%. Drugi su pak naveli upoznavanje novih ljudi njih 26,09%, a ostatak tj. 8,7 posto je navelo da su se zaposlili da bi ubili dosadu.
Najvažnije pitanje za kraj bilo je mogu li se iskombinirati izlasci i posao. Velika većina( 77,14%) je odgovorila da može, 14, 29% da nisu sigurni, a 8,57% da to nije moguće izvesti.

Ovako izgledaju mišljenja naših učenika te njihovi planovi za ljetni posao, a za one koji su voljni raditi, a još ne znaju što bi radili i gdje, predlažemo da posjete učenički servis u našoj zelenoj zgradi, kako bi imali produktivno i radno ljeto jer svi znamo da malo ljetne zarade nikome nije naodmet.