Dan ružičastih majica u SŠMB

Srednja škola Mate Blažine obilježila je “Dan ružičastih majica” 28.veljače 2019.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava posljednje srijede u veljači. Sve je počelo 2007. kada je jedan dječak u školu došao u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Ružičastu majicu nosio je u znak potpore svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Sutradan njegovi školske kolege došli su u školu u ružičastim majicama i iskazali potporu zlostavljanom dječaku.
Na razini RH program provodi “Centar za edukaciju i prevenciju nasilja” (CEPN) koji svake godine provodi i natječaj odabira službene majice.

Predstavnici Vijeća učenika (voditeljica: Ana Paliska) u suradnji sa stručnim suradnicama (Mirjana Dobrić i Irena Crvak) predstavili su učenicima prvih razreda aplikaciju “Zaustavimo nasilje u školama!”. Aplikacija je nastala 2014. u sklopu europskog projekta “Thin Line” koji su provodili Grad Labin, Srednja škola Mate Blažine i Grad Sandnes (Norveška).
Predstavljena je i radijska emisija “Neka ne ostane šutnja” (Ana Brenčić, Sanela Isanović, Konstantin Porodin, Ana Paliska) koja je sudjelovala na državnoj smotri Lidrano 2016.

Učenici prvih razreda izradili su plakate s pozitivnim porukama onima kojima je potreban znak da nisu sami uz slogan CEPN-a: “Nasilje prestaje ovdje!”

            
Nositelji svih aktivnosti bili su učenici iz Vijeća učenika: Noa Bertović, Bruno Falco, Stela Dermit, Leonarda Ivašić, Andrea Latifović, Elena Miletić, Aleksandar Parenta, Roko Pastorčić i Rea Žigant.