Tjelesna aktivnost i zdrav život

U tinejdžerskom razdoblju života zdravlje se većinom uzima zdravo za gotovo. Ipak, stara poslovica kaže, što danas siješ, sutra ćeš žeti, pa o zdravlju i općenitoj fizičkoj i umnoj spremnosti treba početi brinuti od najranije dobi. Zabrinjavajuće je što su tinejdžeri sve više tjelesno neaktivni, mobiteli nas previše okupiraju, stoga sam odlučila napisati nekoliko savjeta kako da se to promijeni.

Savjeti za zdrav život:

  1. Voda je izvor život

Koliko ste vi danas vode popili? Sjećate li se uopće? Trebali biste popiti između šest i osam čaša vode dnevno.

  1. Što manje fast fooda

Jedan hamburger tjedno može se tolerirati. Međutim, ako vam to prijeđe u češću ili čak svakodnevnu naviku, onda ste u problemima. Ti problemi sigurno se neće pokazati odmah, ali kroz nekoliko mjeseci i godina sigurno hoće. Poplava pretilosti, pa čak i visokog kolesterola te srčanih oboljenja među tinejdžerskom populacijom govori koliko je stanje ozbiljno!

  1. Stres – nikako!

Bez stresa je nemoguće živjeti. Škola, svađe s prijateljima, ljubavni jadi… ah, pa gdje je kraj?! Ipak, ono na što možete utjecati je kako reagirati na stres. Neki od nas i najmanju sitnicu shvaćaju kao propast svijeta, dok drugima mnogo toga kroz jedno uho uđe unutra, a kroz drugo uho van. Dakako, puno je bolji ovaj drugi scenarij. Previše stresa, nerviranja, bijesa, očaja, tuge i ostalih negativnih emocija samo smanjuju mogućnosti obrane vašeg imuniteta.

  1. Izbjegavajte drogu, alkohol i cigarete

Eksperimentiranje i isprobavanje je sasvim normalno i prirodno za tinejdžerske godine. No imajte na umu da su ljudi koju su postali ovisnici u svojim dvadesetima i tridesetima najčešće sa svime započeli upravo u teen razdoblju.

  1. Spavanje – obavezno

Tipična rečenica nas tinejdžera je „pustite me da spavam!“. To nije bez razloga. U pubertetu vaše se tijelo mijenja i zato mu je potrebno dovoljno sna. Za tinejdžere je to minimum osam sati dnevno. Uvijek imajte na umu da san prije ponoći vrijedi dvostruko više od onoga iza ponoći!

  1. Fizička aktivnost

Od davnina se zna kako je u zdravom tijelu, zdrav duh. Vježbanje ubrzava srce i protok krvi kroz tijelo, proljepšava kožu, učvršćuje cijelo tijelo, pomaže kod gubitka kilograma, a što je najvažnije, vježbom se jače izlučuje hormon zbog kojeg se osjećamo sretno. Fizička aktivnost  je izvrsna protiv depresije i mnogih drugih psihičkih poremećaja.

 

Zdrave navike temelj su zdravog i dugog života, a početak svake godine odlična je prilika da usvojite one koje će vam to i osigurati. Zato jedite umjereno, puno voća i povrća, izbjegavajte alkohol i cigarete. Ugasite televizor i krećite se, što više to bolje, odvojite vrijeme za opuštanje, bilo kroz jednu šetnju ili jednostavno čitanje nekoliko stranica knjige.

I ako vas sve ovo nije uvjerilo da se pokrenete, zaključimo da i umjerena tjelesna aktivnost nekoliko puta tjedno, radi čuda za vaše zdravlje, sprječava  nastanak brojnih bolesti, pridonosi očuvanju tjelesnog i duševnog zdravlja, poboljšava intelektualne sposobnosti, olakšava održavanje idealne tjelesne težine, umanjuje posljedice stresa i poboljšava raspoloženje.

Za vježbanje i za promjenu loših životnih navika nikad nije kasno! Dakle, zdrava prehrana, vježbanje ključ su dobrog zdravlja i dugovječnosti! Uzmite prijateljicu ili dečka/curu pod ruku i pokrenite se, jer brzo nam dolazi i ljeto! 🙂

 

Tekst: Lucija Miletić, 2 o

Izvori: https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/deset-najvaznijih-savjeta-za-tinejdzere

https://www.zdravobudi.hr/clanak/451/zdrav-nacin-zivota-zdrava-prehrana-i-tjelesna-aktivnost