Svi u snježnu metropolu

U petak 14. prosinca 2018. je veći dio učenika naše škole posjetio Zagreb. Bilo je 3 izleta, a ujedno i 3 autobusa: u prvom su se nalazili naši ugostitelji od 1. do 3. razreda, u drugom busu bili su učenici od 2. do 4. razreda ekonomije i u trećem su bili učenici 1.e i f. razreda. Svi učenici su bili na terenskoj nastavi, ovisno o zanimanju, tako su ugostitelji posjetili trgovački centar, ekonomisti Hrvatsku narodnu banku, a ostali Arheološki muzej. Sve su grupe na kraju posjetili zagrebački advent, na kojem su uživali u brojnim delicijama i u klizanju. Nadam se da su se svi lijepo proveli. Kako sam ja sudjelovao u grupi 1 e i 1 f razreda najviše ću pisati o tome. U Arheološkom muzeju smo imali vođenje kroz egipatsku i prapovijesnu zbirku, koje su jedne od najvećih u Europi. Saznali smo brojne povijesne detalje, vidjeli Vučedolsku golubicu te kako  su živjeli u vrijeme prapovijesti, ali najviše nam je ostala u sjećanju egipatska zbirka.

Vidjeli smo mumiju i poznatu Zagrebačku lanenu knjigu kojom je mumija bila obavijena, brojne sarkofage, stele, knjige mrtvih i brojne druge predmete iz egipatske povijesti. Toplo preporučam posjet Arheološkom muzeju našim čitateljima.

                         

Prije Arheološkog muzeja imali smo i lijepo vođenje po Zagrebu zvano “Zagrebačka zimska bajka”. Vodila nas je gđa. Iva Sila pa sam uhvatio malo vremena i intervjuirao je.

Možete nam se predstaviti?

Drago mi je da sudjelujem u ovom razgovoru i tako nakon jedne lijepe šetnje Zagrebom, koja se zove “Zagrebačka zimska bajka”. Ja sam Iva Sila i vodim malu tvrtku za razgled Zagreba koja se zove “Secret Zagreb”. Osmislila sam 15-ak raznih tematskih razgleda Zagreba od gamificiranih do istraživačkih, neki od sat i pol neki čak do pet sati. Gdje god nađem inspiraciju stvori se jedna tura.

Kako ste izabrali baš ovaj posao te što ste studirali?

Studirala sam na filozofskom fakultetu talijanski i španjolski. Nekako sam se odlučila  za profesiju turističkog vodiča i to lokalca u Zagrebu zbog toga jer sam uvijek bila privučena raznim pričama koje sam smatrala nedovoljno poznatim. Na neki način kad god šetamo po Zagrebu i ako malo bolje pogledamo oko sebe naći ćemo nešto čiju pozadinu ne znamo. Ono što nam je upalo u oko i ono što nas zanima sigurno ćemo malo dublje istražiti i otkriti ćemo cijelo čudo priča i zanimljivosti. Za mene je osmišljavanje ovih tura ponovno otkrivanje vlastitoga grada.

Kako Vam ne dosadi pričati iste priče?

Nisu uvijek iste priče, sve ovisi o grupi, malo se poziva i druge na komunikaciju tako da ništa nije statično. Do mene dolaze uvijek nove informacije pa se mijenjaju i ture. Recimo ova božićna tura “Zagrebačka zimska bajka” je  samo u prosincu tako do sljedeće godine je gotovo zaboravim, onda se iznenadim da se to dogodilo i opet budem sva sretna.

I za kraj, ne znam ako ste čuli, kod nas u Labinu postoji slično vođenje, samo u ljetnom izdanju, a zove se “Projekt Sentona”. Sentona je bila liburnijska božica, zaštitnica putnika . U Labinu i Rapcu organizirani su brojni izleti s temom traženja blaga putevima Sentone i slično, pa Vas ovom prilikom pozivam da dođete vidjeti kako je to kod nas.

Vrlo rado. Nadam se da bih se snašla u Labinu i lijepo se provela. Dobar glas daleko se čuje, pa sam tako i ja čula za njih, ali nisam imala vremena ih vidjeti.

 

Ovim putem želim se zahvaliti na intervjuu i na vođenju jer bez obzira na temperature ispod ništice i smrzavanje, lijepo smo se proveli kroz vodstvo gđe. Ive Sile. Mogu Vam reći da je “Zagrebačka zimska bajka” jako lijepa, da nikad ne stane taj lijepi ugođaj i da je morate doživjeti.

Ugodni blagdani svima i posjetite zagrebački advent dok još traje.