Povijest Božića i božićnih simbola

Božić, blagdan bogat običajima i simbolima, glavna je tema svake obitelji u dvanaestom mjesecu, a kod nekih i ranije. Stalno smo okruženi simbolima, te stalno ponavljamo iste običaje iz godine u godine, ali svake se godine zaboravimo prisjetiti njihovog značenja i povijesti. U ovome članku pričati ću o povijesti ovog blagdana i o njegovim simbolima.

Riječ Božić u hrvatskom jeziku umanjenica je riječi Bog, a danas označava blagdan na koji se rodio mali Bog – Isus. Jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana isprva se slavio 6. siječnja, ali se to promijenilo početkom IV. stoljeća u Rimu kada je uvedena proslava 25. prosinca. Pravoslavci Božić slave 7. siječnja, što je po julijanskom kalendaru također 25. prosinac. Prvi kršćani, u početku, nisu ni slavili Božić jer Novi Zavjet nije naveo točan datum Isusova rođenja. Prava povijest Božića zapravo započinje prije Kristova rođenja. Rani su Europljani obilježavali najdužu noć u godini, zimski solsticij,  kao početak dužih dana i povratak sunca. U Rimu se odvijao festival imenom Saturnalije od 17. do 24. prosinca u čast boga poljoprivrede, Saturna. Proslava se sastojala od karnevala, gozbe, pijanki, kockanja, darivanja. Robovima je bilo dopušteno nositi odjeću gospodara i odbijati njihove naredbe. Germanski su pogani pak štovali boga Odina. Crkva je odlučila ukinuti poganske običaje, pa je u 4. stoljeću uvela Božić kao „Festival rađanja“.  U srednjem vijeku Božić je predstavljao gozbe i pijanke, a mnogi su smatrali Božić bogohulnim blagdanom. Mnogi su se protivili proslavi Božića, pa je sam blagdan bio ukinut u Bostonu u razdoblju od 1659. do 1681., a u Engleskoj ga je ukinuo Oliver Cromwell 1645. godine. Tada Božić nije sličio na ono što je danas. Današnji izgled Božića pojavio se tek krajem 18. i tijekom 19. stoljeća. Danas je Božić poznat po božićnim filmovima, stresu i teškoj komercijalizaciji. Mnogi običaji nisu opstali i čar Božića nije prisutna koliko je bila i prije. Današnji su običaji Božića ukrašavanje kuće i božićnog drvca, darivanje darova i gledanje božićnih filmova.

Koji su sve simboli Božića? Svima je prva stvar koje se sjete upravo božićno drvce, ali znamo li mi uopće povijest božićnog drvca? Davno prije pojave kršćanstva, drevni narodi vješali su zimzelene grane nad svojim vratima i prozorima. U mnogim zemljama se vjerovalo da će ih grane zimzelenog drveća držati podalje od vještica, duhova, zlih duhova i bolesti. Sredinom 19. stoljeća njemački je princ Albert, suprug engleske kraljice Viktorije, popularizirao božićno drvce u Engleskoj. Godine 1841. kraljevski je par ukrasio prvo englesko božićno drvce u dvorcu Windsor svijećama, raznim slatkišima, voćem i kolačima.

Božićna zvijezda postala je poznat simbol Božića u svakom domu. Prekrasni cvijet crvenih i zelenih listova,  prema meksičkoj legendi , mala je djevojčica donijela kao poklon u Crkvu nakon što joj je to rekao anđeo. Korov koji je našla i stavila na oltar pretvorio se u predivan cvijet sa crvenim i zelenim listovima koji je postao simbol Božića

Anđele gotovo sve religije svijeta prikazuju kao glasnike, zaštitnike, vodiče i nadnaravna bića, bića svjetlosti. Povezuje ih se sa zaštitničkom ulogom u čovjekovom životu, osobito djece i bolesnika U kršćanskim obiteljima jedan od glavnih božićnih simbola su i jaslice – mjesto Isusova rođenja, sa životinjama i pastirima koji su mu se došli pokloniti.

U drevna vremena, zvona se povezuju s poganskom tradicijom zimskih proslava, tijekom kojih su se zvonima tjerali zli duhovi.  Kasnije, zvona su se uključila u sve važne događaje i aktivnosti, ali i brojne legende. Nalaze se posvuda – kao ukrasi na božićnom drvcu, kapama, kao zasebni glazbeni instrumenti.

Božić ima brojne simbole, ali ovo su ipak meni najdraži.

Mnogi danas slave Božić, čak i oni koji nisu religiozni, ali mnogi svejedno ne poznaju pravu povijest Božića i njegovih simbola. Božić je svima nama jako važan blagdan i mnogi imamo uspomene koje se dogodile upravo tada. Smatram da je Božić, unatoč komercijalizaciji, jedan od najvažnijih i najposebnijih blagdana jer ga slave svi, te je uspio povezati brojne obitelji barem jednom na godinu.

Sretan i blagoslovljen Božić svim čitateljima!

 

Literatura

Tekst: Antonella Filipas