Bohemian Rhapsody

Kako nam večeri traju sve dulje, savršeno je vrijeme za pogledati dobar film. Glavna tema ovih dana je film Bohemian Rhapsody, biografsko djelo o životu jednog jedinog Freddia Mercuryja, vokalista rock benda Queen.

Bohemian Rhapsody priča je o ljubavi, prihvaćanju, boli, ali ponajviše sjajnoj rock glazbi. Govori o usponima i padovima, kršenju pravila, inovacijama na glazbenoj sceni, ali prije svega o manje poznatoj, ali i mračnoj strani poznatog benda tj. njegovog glavnog vokala. Freddiejev lik u filmu utjelovljuje talentirani mladi glumac Rami Malek, koji je odabran upravo zbog fizičkog izgleda koji je jako sličan Freddieju. U filmu su se našle još mnoge filmske zvijezde, kao što su Gwilym Lee, Ben Hardy, Lucy Boynton i Mike Myers.

Grupa Queen je bio britanski rock sastav nastao 1970. godine raspadom grupe “Smile” koju su činili dvoje originalnih članova Queena, Brian May i Roger Taylor. Nakon odlaska pjevača Tima Staffella, mjesto popunjava Freddie Mercury, a nakon nekoliko neuspješnih basista, 1971. priključuje im se basist John Deacon. Prvi album pod nazivom “Queen” izašao je davne 1973., a “Queen II” godinu dana poslije i sadržavao je singl “Seven Seas of Rhye” koji je postao njihov prvi hit.Krajem iste 1974. godine izdaju treći album Sheer Heart Attack koji je donio potpuni komercijalni i artistički proboj te afirmaciju sastava, a singl “Bohemian Rhapsody” s četvrtog albuma “A Night at the Opera” postaje njihov najveći hit i zaštitni znak, kao i sam album koji isto postiže veliki uspjeh. Queen su izdali petnaest studijskih albuma, pet koncertnih albuma, te brojne kompilacijske albume. Prodali su preko 300 milijuna primjeraka u cijelom svijetu, uključujući više od 35.5 milijuna samo u SAD-u. Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine je britanski najprodavaniji album svih vremena. Pjesme “We Will Rock You” i “We Are the Champions” iz 1977. postale su stadionske himne i još uvijek se izvode na gotovo svim sportskim događajima širom svijeta.

Queen se smatraju jednim od najvećih, najuspješnijih i najutjecajnih britanskih i svjetskih rock sastava. Njihov nastup na Live Aid humanitarnom koncertu u Londonu iz 1985. godine se obično navodi kao najbolja koncertna izvedba ikad, dok se “Bohemian Rhapsody” smatra jednom od najboljih rock pjesama u povijesti.  To je postala prva rock pjesma koja je koristila operu, bila su potrebna tri tjedna da se snimi u studiju, a kad je snimljena nisu je htjeli puštati na radiju jer je bila preduga ( oko 6 minuta). Pjesma je uključila 180 vokalnih linija, u kombinaciji sa različitim instrumentima: akustičnim klavirom, električni basom, električnim gitarama, bubnjevima.Godine 2001. godine sastav je uveden u Rock And Roll kuću slavnih. Nastup na Live Aidu kojim se prikupljao novac za djecu Afrike zanimljiv je i zbog činjenice da je pjevač, Freddie Mercury (pravog imena : Farrokh Bulsara) podrijetlom iz Zanzibara, mada se Freddie nije baš ponosio tom činjenicom.

Kritike na film

Iako postoje brojne kritike na film, prvenstveno jer je Freddie, koji  je poznat kao ekscesan  umjetnik, prikazan blago, nedostaje koji ludi party, zbog kojih je često punio novine u svojim danima slave. Umjesto toga najveći naglasak u njegovom osobnom životu je na  njegovoj prvoj ljubavi,  Mary Austin, koja mu je bila podrška cijeli život. Neki dijelovi filma ne prate stvarnost, npr. vrijeme saznanja da ima AIDS, sukobi u grupi, nastanak  nekih pjesama, ali kako bi se postigao umjetnički dojam i to je opravdano.Većina biografskih filmova imaju odstupanja od stvarnosti jer ipak je cilj da se film sviđa većini. Film je završen fantastičnim Live Aid koncertom, ali treba napomenuti da je nakon tog koncerta Freddie imao još  šest  godina života i dva snimljena albuma.

 Zašto pogledati film?

Bez obzira na ove “nedostatke” film ćete pogledati u jednome dahu, imati ćete razloga plakati i smijati se, a vjerujem da će vam doći i da zapjevate kad čujete taktove najpopularnijih pjesama. Nije naodmet spomenuti ni dobru glumu Maleka koji je skinuo Freddijeve pokrete do savršenstva.

Voljeli ili ne Freddia i grupu Queen mora se priznati kako su njihova glazba i njihov javni nastupi bili prava umjetnost, nadahnuće, imali u sebi nešto opasno, nešto novo, suprotno konzervativnim vrijednostima. Pokazali su kako glazba može mijenjati svijet!

 

Tekst: Nina Savić, 3 o