Posjet HNK Ivan pl. Zajc

Dana 26. listopada 2018. mješovita grupa učenika 1, 2, 3 i 4 razreda gimnazije te 2 razreda elektrotehnike, uz vodstvo knjižničarke Majde Milevoj Klapčić imali su prilike pogledati predstavu Down by Law.

Na terensku nastavu smo krenuli u popodnevnim satima, a u dobrom provodu nije nas omela ni kiša koja nas je pratila tijekom cijelog dana. Nakon dolaska u Rijeku uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili na različite načine; neki su obavili brzinski shopping, neki su otišli na kavu, kolač ili u nezaobilzani McDonald’s, a neki su se pak našli sa prijateljima koji pohađaju nastavu u Rijeci. Nakon okupljanja ispred HNK Ivan pl. Zajc, uputili smo se u nove prostore kazališta – s obzirom da se kazalište obnavlja predstave se organiziraju na lokaciji Prostor Delta 5.

Dočekala nas je autorica monodrame Down by Law, Mila Čuljak s kojom smo razgovarali o predstavi, ali i o problemima ljudi s down sindromom . Ukratko nam je objasnila kako je nastala ova monodrama te što ona znači za nju. Naime, gospođa Čuljak majka je dječaka Borisa, kojemu je nedugo nakon rođenja dijagnosticiran Downov sindrom. Ispričala nam je o Borisovom životu, kako su izgledali njegovi prvi mjeseci te kako se osim borbe s tjelesnim poteškoćama, mora boriti i s ljudskom netolerancijom. Nakon što smo doznali dosta toga o Downovom sindromu, pogledali smo i predstavu o patnjama majke u prvim danima Borisova života. Predstava  je bila jako dirljiva i posebna, a u nekim trenucima i šokantna. Prikazana je borba sa željama, očekivanjima, operacijama, ali najvažnije od svega hrabrost majke, malog dječaka te podrška obitelji i prijatelja.

 

Mila Čuljak,  Borisova majka htjela je predstavom doprinijeti  shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom. Smatram kako je u tome uspjela. Svi naši učenici bili su potreseni nakon predstave. Potaknula nas je na razmišljanje kako smo zapravo sretni što smo zdravi, što ne moramo prolaziti bezbrojne  operacije, što se ne moramo boriti kako bismo bili prihvaćeni u društvu. Smatram kako bi trebali više pričati o ovoj temi i uključiti osobe s Down sindromom u svaki oblik našeg života, da im se omogući školovanje i rad jer iako imaju višak kromosoma, ne znači da ne mogu biti kao i sva druga djeca, samo im treba malo pomoći, potaknuti ih i podržati. Kao dobar primjer toga ističem kako je  HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne terapije, troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi.

Za kraj, želim reći kako će vam ova predstava u 55 minuta osvijestiti stvari za koje ni sami niste svjesni da postoje, zato vam predlažem da se zaputite u Rijeku i sami vidite predstavu.