Fascinantna plava boja

Pitate li ljude na ulici koja im je najdraža boja, neće vas iznenaditi da će vrlo mnogo ljudi odgovoriti plava, štoviše, plava boja je, prema istraživanjima, najdraža boja većine stanovnika u čak 10 zemalja na nekoliko kontinenata.

Plava boja predstavlja slobodu, intuiciju, maštu, inspiraciju, mudrost i još mnogo toga, barem onima koji su nešto duhovniji.

Tolika ljubav prema plavoj boji ima i znanstveno, meni mnogo draže objašnjenje, naime plavi pigment, za razliku od npr. zelenog ili crvenog, izuzetno je rijedak u prirodi.

Čak ni vaše plave oči nemaju plavog pigmenta.

Kako to da su onda plave? Mogu li biti plave BEZ plavog pigmenta?

Fiziku iza plave boje otkriti ću vam uskoro.

Koliko je plava boja rijetka dokazuje i činjenica da vrlo malo životinjskih vrsta posjeduje tu boju. Najpoznatije plave životinje su leptiri, ptice, te neke vrste majmuna čija je stražnjica upravo u većini najdražoj boji.

Plava boja u životinja još je poprilično neobjašnjena sa znanstvene strane jer je neobično to što se plava boja razvila na način koji ne uključuje sintezu pigmenta u tijelu.

Kako to da je onda plavo krilo leptira plavo?

Plavu boju životinje, kao i naše oči, imaju, ne zbog pigmenta, već zbog specifične strukture krila, tj. šarenice oka.

Naime, polikromatska svjetlost (bijela boja) koja pada na krilo leptira razdvaja se na boje na taj način da su reflektirani valovi svih boja, osim plave, nekoherentni, zbog čega se oni poništavaju te se te boje zbog toga ne vide. Reflektirana zraka plave svjetlosti koherentna je sa ostalim zrakama plave svjetlosti koje se reflektiraju sa površine, u ovom primjeru sa krila leptira, zbog toga ih naše oko vidi kao plavu boju.

Plavo ljudsko oko plavo je isto tako zbog svoje strukture.
Plavo „oko“ na paunovom peru? Također strukturalnog postanka.

Fascinacija plavom bojom možda dolazi upravo zbog činjenice da je njezin nastanak čisto strukturalnog, a ne kemijskog postanka kao što je slučaj kod ostalih boja.
Što se tiče samog plavog pigmenta kod leptira, za sada je pronađena tek jedna vrsta leptira koja ga posjeduje.

Nedvojbeno je kako plava boja već tisućljećima fascinira ljude, pomislili bi kako će sa njezinim istraživanjem njezin misterij biti riješen, no pokazalo se kako plava boja ne prestaje oduševljavati, možda je upravo i zbog toga najdraža boja mnogih ljudi, uključujući i mene same.

 

 

Tablica preuzeta sa https://today.yougov.com/topics/international/articles-reports/2015/05/12/why-blue-worlds-favorite-color