Drugi festival zavičajnosti

U dvorani Sportskog centra Franko Mileta u Labinu 27.4.1018. održan je 2. Festival zavičajnosti za srednje škole Istarske županije. Domaćin je bila naša Srednja škola Mate Blažina. Učenici naše škole svojim su recitacijama i glazbenim vještinama uspješno vodili svečano druženje. Neki su svoj doprinos ovom projektu pokazali na malo tradicionalniji nacčn nosivši stare istarske nošnje. Osim na hrvatskom, projekt se mogao pratiti i na talijanskom jeziku omogučivši tako dobru zabavu, ali i poneku edukativnu informaciju apsolutno svima.

Svaka je škola imala svoj štand na kojem je veoma kreativno predstavila svoj projekt. Kulinarski ili grafički, kreativne su ideje definitivno ‘prštale’ sa svakog kutka naše sportske dvorane. Naši su ugostitelji pripremili odličnu marendu gdje su se između ostalog našle i srdele pripremljene na različite načine što je bila i projektna tema naših učenika – “Ki spi ribi ne ji”. Tijekom same pripreme projekta u proteklih su nekoliko mjeseci naši učenici imali prilike posjetiti ribarnicu kao i izraditi kratki edukativan filmić, a kao sastavan dio projekta imali smo prilike poslušati i dvije nutricionistice o važnostima srdele, ali i ribi općenito. Cilj tog projekta je bio pokazati kolike vrijednosti ima jedna srdela. Učenici naše škole su na temu izradili i digitalnu kartu sa područjem koncentracije srdela u Jadranu.

Kao jedan od zanimljivijih projekata istaknuli bismo projekt Srednje Medicinske škole iz Pule koja nam je predstavila mnoštvo ljekovitog bilja, pokazala primjenu u medicinske svrhe, a izradili su i brojne kremice, labela, sapune na bazi pronađenog ljekovitog bilja.

Gospodarska škola Buje predstavila je zavičajni projekt Bujština u poslijeratnom razdoblju, Srednja škola Buzet Rošćinu i humšćinu, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Modernizaciju i razvoj grada Pule, TŠS-SMSI Rovinj, rovinjsku floru i faunu, Ekonomska škola Pula Istarske grafite, TŠS-SMSI Leonadrdo da Vinci iz Buja otkrića Bujštine, Škola za odgoj i obrazovanje Istarske kolore, Pazinski kolegij. Klasična gimnazija s pravom javnosti Zavičaj duha-nadnaravna Istra, TSŠ-SMSI Sante Alighieri Pula Meteo, Onde, Homo160 g. A.Mohorovičića, SŠ mate Balote Poreč od Nazaria Saura so Tita- povijest promjene nazivlja porečkih ulica, Industrijsko obrtnička škola pula Izradu suvenira mini kažuna, SŠ Zvane Črnja Rovinj Početke rovinjskog turizma, TUŠ A. Štifanića Poreč Ljubav ribara, Gimnatija i strukovna škola Jurja Dobrila Pazin Kapetanovu pobjedu – Kapetan Lazarić i pobjedu nad francuzima 1813., Strukovna škola Pula Sto godina od završetka prvog svjetskog rata u Istri.

 

Moglo se tu pronaći za svakoga ponešto, a ljubitelji povijesti su sigurno posebno uživali. Čestitke svim izlagačima, bili su odlični, veselimo se novim projektima i 3. Festivalu zavičajnosti.

 

Tekst i foto: Nika Janko, Irina Zupičić, Nireja Brečević, učenice II o razreda.