ANKETA O ČITALAČKIM NAVIKAMA UČENIKA SŠMB

Opće je poznato da u današnje vrijeme mladi, a usudila bih se reći  i veliki jako malo čitaju. Zašto je to tako, koliko naši učenici čitaju, zašto ne vole čitati,  odlučili smo istražiti anketom o čitalačkim navikama učenika Srednje škole Mate Blažine Labin.

Intervjuirali smo 45 učenika iz 1 o, 2o, 2 f i 2 e razreda. Većina ispitanih učenika prošle je godine prošlo s odličnim ili vrlo dobrim uspjehom.

Od 45 učenika njih  26 je odgovorilo da ne voli čitati, a 19 da voli čitati. Samo 4 učenika čita svaki dan, njih 18 par puta tjedno, 16 par puta mjesečno, a gotovo nikad ne čita njih sedmero.

Tijekom cijele školske godine čita 19 učenika, od toga svaki dan čita samo 7  učenika, par puta tjedno njih 14, a par puta mjesečno svi ostali.

Čitanje koje je za školu (lektira, učenje) većina učenika doživljava  kao dosadu (18) ili kao nešto nezanimljivo (8), kod sedmero učenika čitanje ovisi o djelu. Šestero učenika smatra kako je čitanje za školu edukativno, ali dosadno, kao potencijalno zanimljivo štivo školsko učenje vidi njih četvero, a kao  stresno i teško za čitati njih 7. Dvoje učenika doživljavaju čitanje kao nešto potrebno za njihovo školovanje.

Čitanje u svoje slobodno vrijeme, prema svojim interesima većina doživljava zanimljivo (16), dobro i uzbudljivo (7), zabavno (5), kao uživanje (6), kao odmor (4), nikako (4).

Učenici najviše vole knjige koje govore o kriminalistici (11), romantici (9), povijesne tematike (6), pustolovne i znanstvene fantastike (5), komedije (3), drame (2), autobiografije, dnevnike i stripove (1).

Većina učenika, čak njih 88,89 posto odgovorilo je kako u njihovim obiteljima netko čita, a mama, tata, brat ili sestra su najčešći odgovori. Samo kod 5 učenika nitko u obitelji ne čita.

Možemo zaključiti kako većina ispitanih učenika ne voli čitanje povezano s školom, ali voli čitati u slobodno vrijeme, teme koje njih interesiraju.

 

Anketu osmislili, proveli i analizirali : Dalen Grdić i Niko Fonović, 2 e