Društvene mreže u našoj školi

Društvene mreže su internetski prostor, koji služi za međusobno povezivanje korisnika. Danas postoje stotine mreža, a među najpoznatijima su: Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat….

Ono što zabrinjava je sve veći broj slučajeva ovisnosti  o pametnim telefonima i društvenim mrežama zbog čega je otvorena i Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu. Tehnologija je postala dio našeg identiteta i svakodnevnog iskustva, a njezine karakteristike odrazile su se i na naša očekivanja o realnom svijetu.

Slikovni rezultat za facebook

Kako je prije par dana bilo Valentinovo ili ti dan zaljubljenih, a po najnovijim istraživanjima većina današnjih parova upoznala se na nekoj od mreža,  odlučili smo provesti malu anketu i u našoj školi. Ispitali smo 100 učenika i rezultati su većinom slični.

Svi učenici imaju najmanje 3 profila na društvenim mrežama, a neki  imaju čak 5 profila. Omiljena  društvena mreža naših učenika je Instagram, na 2. mjestu je Facebook, a na 3. Snapchat. Samo je dvoje učenika  odgovorilo da nemaju nijednu društvenu mrežu jer smatraju da to zaglupljuje i dovodi do deproduktivnosti.

Slikovni rezultat za instagram

Svi ispitani učenici provode od 2 do 4 sata dnevno na društvenim mrežama, brojni su odgovorili da su cijeli dan na njima, neki kad im je dosadno, a neki samo u slobodno vrijeme.

Kao opasnosti društvenih mreža učenici ističu: previše osobnih informacija u javnosti, mogućnost praćenja, krađe identiteta, cyber bulling, prijevare, špijuniranje.

 

Možemo zaključiti kako danas nema života bez društvenih mreža, mladi sve stavljaju na mreže, da se pohvale ili da budu in, da budu viđeni…koji god razlog imali jedno je jasno: previše vremena provodi se na mrežama, trebali bi se više orijentirati na realni društveni život te malo zanemariti ovaj virtualni.