Još jedno Valentinovo

Neki ga mrze, a neki jedva čekaju da dođe i njihov dan. Naravno, govorim o Valentinovu, odnosno danu ljubavi i zaljubljenih. Ideje za romantične poklone i iznenađenja mogu se naći na svakom koraku i svake godine ih je sve više, no ja ne želim da ovaj članak bude još jedan slatki ljubavni tekst vezan za zaljubljene, već želim ići na ruku i onima koji su zaljubljeni i onima koji su solo te napisati kako je nastalo Valentinovo, što je predstavljalo te kako se mijenjalo kroz povijest.

Najstarija legenda vezana za Valentinova je ona o mladom Valentinu i njegovoj nesretnoj ljubavi. Naime, Valentin je bio zatvorenik koji je bio osuđen na smrt i koji se prije svoje smrti zaljubio u djevojku koja je bila kći zatvorskog čuvara. Na dan svog pogubljenja, napisao joj je pismo i potpisao ga sa :,,tvoj Valentin´´, odnosno ,,your Valentine´´ što je i danas čest izraz za čestitke povodom Valentinova.

Prve čestitke, točnije romantična pisma napisao je 1415. francuski plemić i pjesnik Charles d´Orleans svojoj supruzi dok je bio zatočen u tamnici London Tower.

U srednjem vijeku je postojao običaj da mladići i djevojke izvlače papiriće s imenima i ime onoga koga su izvukli su nosili tjedan dana prišiveno na rukav. U viktorijansko doba smatralo se da potpisivanje i davanje čestitki povodom Valentinova donosi nesreću, a nekoliko stoljeća ranije kralj Henrik VIII. proglasio je Valentinovo državnim blagdanom.

Simbol Valentinova je naravno crvena boja, pa tako i crvena ruža za koju se vjerovalo da je najdraži cvijet rimske božice ljubavi, Venere.

Slikovni rezultat za ruža crvena

Poznati simbol Valentinova su i golubice koje predstavljaju vjernost i bezgraničnu ljubav jer su to ptice koje do kraja života ostaju vjerne svom partneru te se zajedno brinu za mlade.

 

 

Godine 1800. napravljena je prva bombonjera namijenjena Valentinovu, a napravio ju je Richard Catbury.

Slikovni rezultat za bombonjera prva

Kao i uvijek neki će provesti Valentinovo sa svojom ljubavi, a drugi solo. Želim podsjetiti svu solo ekipu da nikad nisu zapravo solo; uvijek imaju hranu, dekicu i komedije, a i prijatelje i obitelj koja vas voli. Ne preporučam gledanje filmova za zaljubljene parove, ako provodite Valentinovo sa svojom mačkom zamotani u dekice.

Za Valentinovo je prihvatljivo zahtijevanje poklona pa zato uvijek možete pitati frendicu ili frenda da vam kupi neku sitnicu. 😉