Sat o pravilnoj prehrani i ribi u SŠMB

Dana 2. veljače 2018. godine, srednju školu Mate Blažina u Labinu posjetile su dvije magistrice nutricionizma, Vedrana Fontana Mikulić i Nina Penezić, iz Zavoda za javno zdravstvo Pula.

Naime, došle su nam nešto ispričati o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, a kako su bile pozvane u našu školu u sklopu zavičajnog projekta „Ki spi ribi ne ji“, informirale su učenike 3.o i 3.f. razreda o nutritivnim vrijednostima ribe te o razlikama između plave i bijele ribe.

Objasnile su nam najvažniju razliku između plave i bijele ribe; udio masti u mesu. Bijela riba ima manje masti, ali i manje omega 3 masnih kiselina, no obije vrste riba su itekako potrebne našem organizmu, stoga se preporuča konzumiranje ribe najmanje dva puta tjedno.

foto: Anamaria Šumberac, Viktoria Mikuljan

Također, pobile su jedan od najčešćih mitova, a taj je da trebamo svakako izbjegavati kruh, paštu, krumpire i ostale namirnice pune škroba. Škrob je nužan radi održavanje razine GUK-a u krvi (glukoze u krvi), stoga se preporuča konzumiranje malih količina kruha uz svaki obrok.

Za kraj su odgovarale na sva naša pitanja, te su nam podijelile i papire sa slikovitim prikazom pravilnog „tanjura“ za doručak, ručak i večeru gdje vidimo omjer namirnica koji je najpoželjniji za zdrav život.

Također su nam dale list sa znakovima prepoznavanja svježe ribe kako nam se ne bi dogodilo da kupimo išta manje od najsvježije ribe koja se nudi.

Ako je netko zainteresiran za više informacija o zdravoj prehrani, te se želi posavjetovati o istom, može to učiniti srijedom u domu zdravlja gdje se u popodnevnim satima nalazi savjetnica za prehranu.

Zahvaljujemo im se na odazivu i vrlo informativnoj prezentaciji!