Teorije zavjere

Danas, kada nastaje na dnevnoj razini toliko informacija koje čovjek nikada nije mogao ni zamisliti, kada ima sve više i više raznih medija koji prenose razne vijesti koje se još brže šire od nastanka društvenih mreža nije nikakvo čudo da postoje i mnoge teorije zavjere. Postojale su one i ranije, ali se o njima nije toliko govorilo i nisu bile toliko popularizirane.

Kako ne bi bilo zabune prvo ću definirati teoriju zavjere. Jednostavno rečeno to su pokušaji objašnjavanja nekih događaja kao tajnih, većinom polaze od shvaćanja da u političkim odnosima, osobito na globalnoj razini, »ništa nije slučajno«, odnosno da iza svakoga ili većine društvenih i političkih događaja koji izgledaju kao da se događaju prirodno stoji nečija tajna odluka ili djelovanje. Često se teorije zavjere povezuju s moćnim elitama tj. moćnim osobama. (izvor: enciklopedija.hr)

Teorija zavjere ima mnogo, a najpoznatije su one o ubojstvu američkog predsjednika Kennedyja, terorističkom napadu 11. rujna, globalnom zatopljenju, Iluminatima, novom svjetskom poretku, Codex Alimentarius, Drugom svjetskom ratu, holokaustu, samoubojstvu Adolfa Hitlera, i izvanzemaljcima uz još stotine, pa čak i tisuće svakakvih teorija zavjere.

Neke su lažne, neke možda istinite ili bar dijelom istinite, a neke su nerealne i mnogima zvuče glupo, no iz dana u dan ih ima sve više i više. Stvaraju ih razne uglavnom neprofitne organizacije ili politički protivnici, neke nastaju iz glasina, a neke stvaraju države same odnosno njihove sigurnosne službe.
Najviše teorija zavjere, barem onih poznatih, odnosi se na SAD ili su barem nekako vezene uz tu državu. Mnogo je knjiga i novinskih članaka napisano o teorijama zavjere i ta tema je postala jako profitabilna, pogotovo u današnje vrijeme kada ima toliko informacija da ni sami ne znamo što je od svega istina.

Teorije zavjere često su zabavne, znaju biti i smiješne, neke zvuče zastrašujuće, a neke mogu biti i po život opasne kao što je primjerice cijepljenje djece. Sve više ljudi, čak i u Hrvatskoj, odbija cijepiti djecu jer su navodno, prema nekim teoretičarima zavjere cjepiva štetna. Navodno su bila neka istraživanja u kojima se otkrilo da određena cjepiva imaju teške metale u sebi kao što su živa i olovo i da to dovodi do autizma i drugih bolesti. Mislim da bi Vlada trebala poduzimati mjere bolje edukacije građana iz područja biologije, kemije pa čak i povijesti jer je poznato da se prije izuma cjepiva umiralo čak i od obične prehlade, a prosječni životni vijek bio je jako kratak, čak i dvostruko kraći nego današnji. Ukoliko broj necijepljene djece i dalje bude u porastu posljedice bi mogle biti katastrofalne, ali ne samo po necijepljenu djecu nego i onu ostalu, jer uz mogućnost mutiranja bakterije i virusa, opasnost može biti i za manju djecu koja još nisu u dobi za primanje određenog cjepiva.

Za razliku od cjepiva, postoje i teorije zavjere koje s razlogom upozoravaju na moguću opasnost kao što je primjer genetski modificirana hrana (GMO). Sam razlog za brigu je već u tome što mnoge države, uključujući i Hrvatsku, ne dozvoljavaju proizvodnju ni uvoz takve hrane. Industrija GMO hrane je postala velika i snažna te sve više i više potiskuje vlade raznih država na dopuštenje takve hrane unatoč stotinama znanstvenih radova, istraživanja, dokumentarnih emisija i filmova na tu temu koji dokazuju izrazitu štetnost takve hrane te povećanu potrebu pesticida uz veću cijenu proizvodnje i štetnost po zdravlje, kako ljudi tako i biljaka i životinja.

Negdje sam pred dosta vremena pročitao jednu mudru misao, nažalost ne mogu se sjetiti čiju, koja kaže kako „svaku knjigu treba čitati, ali ne treba svakoj vjerovati“. To bi se isto tako moglo primijeniti na teorije zavjere jer znanje u krivim rukama može biti opasno, pogotovo ako je nepotpuno ili neistinito.

Uskoro ću pisati detaljnije o još nekim poznatijim teorijama zavjere, pa pratite naše stranice.