Novogodišnji običaji diljem svijeta

Još malo dana odbrojavamo do nove 2018. godine, a s njom nam dolaze i brojni koncerti, buka od petardi i vatromet. Takva je situacija barem ovdje kod nas u Hrvatskoj. No jeste li se ikada zapitali slave li svi narodi ovaj blagdan na isti način poput nas i kakvi sve običaji postoje diljem svijeta?

Najprije treba naglasiti da ne slave svi narodi Novu godinu u isto vrijeme kada i mi. Pošto je Hrvatska katolička zemlja, mi koristimo gregorijanski kalendar po kojem Nova godina pada 1. siječnja. Za razliku od nas, neke pravoslavne zemlje poput Srbije i Rusije koje koriste julijanski kalendar te neke islamske zemlje, Novu godinu slave nekoliko dana nakon nas.

Međutim, kako se u današnje vrijeme ovaj blagdan toliko popularizirao, sve se manje prate stariji kalendari te se većinom u svim razvijenijim državama svijeta Nova godina slavi na isti dan i to na isti način. Pucanjem petardi se želi otjerati “stara” i vatrometom dočekati Nova godina. No, unutar svake zemlje još uvijek postoje određeni tradicionalni običaji koji se štuju.

Primjerice, Španjolci u ponoć jedu po 12 bobica grožđa kako bi bili sretni 12 mjeseci u godini. Grci peku slatki kruh u koji stave kovanicu, a smatra se da osobu koja dobije krišku s kovanicom, sreća prati cijele naredne godine. U nekim zemljama Latinske Amerike, običaj je da se od slame izradi lutka koja simbolizira “staru” godinu te se u ponoć spali kako bi se otjeralo sve loše iz prethodne godine i ušlo u novu sa srećom i blagostanjem. Taj je običaj vrlo sličan našem paljenju pusta kojeg mi tradicionalno palimo završetkom maškara u ožujku, a na taj način također tjeramo zlo i zle duhove. U nekim filmovima ste mogli vidjeti i kako Brazilci Novu godinu slave tako da preskoče 7 valova i bace u more cvijeće jer vjeruju kako će im božica mora donijeti sreću. Britanci pak s nestrpljenjem čekaju svog novogodišnjeg gosta o kojem ovisi njihova sreća. Ukoliko vam na vrata dođe gost s poklonima to simbolizira sreću, a u protivnom bit ćete nesretni cijele godine.

Na koji god način odabrali kako ćete proslaviti Novu godinu, najbitnije je da se dobro zabavite, da ste u dobrom društvu i naravno da vam ne manjka dobre hrane! Taj jedan dan u godini možemo si priuštiti možda malo više hrane i pića nego što to inače konzumiramo jer ipak se naredna godina dočeka samo jednom.

Stoga vam želimo sve najbolje u Novoj 2018. godini!