Reklame – zamke za potrošače!

Večer je, cijeli ste dan u školi ili na poslu, došli ste doma i bili prekrcani obavezama i sitnicama koje su čekale da ih obavite.

Napokon ste dobili malo vremena za odmor prije spavanja, a što je bolje od uživanja na kauču uz ispružene noge te televiziju?

Kako je večer, oko 20 sati, vrijeme kada najviše ljudi sjeda na kauč i pali TV, tako smo i mi, učenici 3.f. razreda, povodom jednog sociološkog istraživanja sjeli na kauč i – upalili televiziju! (što nam je stvarno teško palo 😉 )

Cilj nam je bio prebrojati reklame te odrediti što nam te reklame prodaju, pa čak i kolika je poveznica tema reklama sa temom emisije.

Naime, podijelivši se u manje skupine, pokrili smo četiri kanala: HRT1, HRT2, RTL2 te NOVU TV.

Slikovni rezultat za reklame tv

Rezultati su slijedeći:
Na kanalu HRT1 u razdoblju od jednog sata izmijenilo se 12 reklama, na HRT2 – 30 reklama, na RTL2- 39, a na NOVOJ TV čak 82 reklame!

Svima je jako dobro poznata činjenica da je gledanje televizije zapravo gledanje reklama sa ponekim prekidima stvarnih emisija koje smo i krenuli gledati, a ove brojke to i potvrđuju!

Kako sam osobno promatrala kanal HRT 1, koji na svu sreću ipak ima vrlo malen broj reklama, nije mi bilo teško pratiti emisiju, no oni koji su trebali brojati reklame na NOVOJ TV i zapisivati što one nude, uistinu su se naradili!

Pa, što su nam sve te silne reklame pokušale prodati?

Jednom riječju – SVE!

Od igara na sreću, lijekova, mobitela, automobila, hrane, alkohola (iako se pojedini alkohol zakonski ne smije reklamirati – o tome ću malo kasnije) pa sve do najava za druge filmove i emisije.

Kako sam već napomenula, ja sam tu večer bila „prikovana“ uz HRT 1, a gledala sam kviz „Šifra“. Reklame koje su se pojavljivale na tom kanalu u to vrijeme mogu se itekako povezati s temom emisije. Naime, kviz „Šifra“ jeste kviz u kojem natjecatelji mogu osvojiti izdašan iznos novca točno odgovarajući na pitanja, a reklame koje su se javljale također su nudile novac (Hrvatska lutrija, TV Bingo), ali i obrazovne programe te programe za poticanje kulture i gospodarstva kao što je reklama za EU fondove.

Što se tiče reklamiranja alkoholnih pića, dopušteno je reklamiranje piva i vina (uz kontrolirano zemljopisno podrijetlo), no ostalih jakih alkoholnih pića nije.

Ipak, važno je znati kako osim proizvoda reklame nude i sam stil života. One nam na skriveni način govore što je sada u trendu, kako da se ponašamo te što da radimo. Želite dokaz? Samo obratite pažnju na slijedeću reklamu za mobilnu tarifu i sve će vam biti kristalno jasno. Dokazni primjerak možete pogledati  ovdje!

Od reklama se nemoguće obraniti jer su posvuda – od televizije, radija pa sve do plakata na ulicama, no važno je zapamtiti kako cilj reklama nije da nam ponude nešto što je kvalitetno i korisno, već da jednostavno prodaju što više toga uvjeravajući nas da je baš taj proizvod ono što nam treba.

Slijedeći puta kada nas neki reklamirani proizvod privuče jer je „zakon“ ili „cool“, razmislimo dvaput je li nam on zaista potreban.