Originalnost

Izumitelji, umjetnici i znanstvenici dijele jednu istu osobinu, a ona je originalnost.

ORIGINALNOST je sposobnost stvaranja nečega sasvim novog, a stvaratelji (izumitelji, umjetnici te znanstvenici) tu sposobnost itekako imaju.

Nekada je svaki stvaratelj morao biti drukčiji, poseban, individualan, jednom riječju – originalan, kako bi uspio, ili kako bi ga barem mi danas smatrali važnim te utjecajnim.

Uzmimo za primjer Picassa. On je prvi umjetnik koji je počeo koristiti poliperspektivu. Na njemu svojstven i originalan način slikao je svoje radove, pa iako neki ne vole Picassa, njegova originalnost upravo je ono što njegovim radovima daje tu neprocjenjivu vrijednost.

Danas, uz sve te silne društvene mreže kojih smo i mi sami dio, teško je ostati originalan jer su upravo društvene mreže postale savršeno mjesto za sve umjetnike te za one koje žele biti umjetnici.

Samo na Instagramu susrećemo mnoštvo umjetnika, neki od njih uistinu su originalni te posebni, no neki se svode na precrtavanje postojećih djela ili fotografija.

Mnogi tako umjetnici ne traže svoj vlastiti stil, ne crtaju originalne slike već precrtavaju fotografije koje su našli na internetu.

Nema ničeg lošeg u precrtavanju fotografija kao način vježbe, no osoba koja jedino to i radi te se njezina „umjetnost“ svodi na precrtavanje fotografija, sve je samo ne originalna. A što je onda umjetnost, ako nije originalna?

Istini za volju, da želim identičnu kopiju fotografije radije bi ju isprintala nego trošila podosta novca na ručno precrtanu sliku.

Originalnost može biti uklopljena i u precrtavanje fotografija ako umjetnik dade bilo čime naslutiti da je ipak nešto napravio po svome.

Naravno, originalnost nije vezana samo uz umjetnost.

I u svakodnevnom životu originalnost je nešto što pojedinca odvaja od skupine.

Možda niste umjetnik, izumitelj ili znanstvenik, no ipak možete biti originalni zbog načina na koji razmišljate, kako se oblačite, kako se ponašate, kako razgovarate…

Smatram kako je svaki čovjek, kada je baš onakav kakav jeste, bez glume, bez pretvaranja, originalan na neki svoj način.

Originalnost sve je rjeđa osobina, no njezina se važnost nikako ne smanjuje, ako ništa drugo barem zbog opadanja originalnosti u društvu ona raste.

Kako onda biti originalan?

Ne možete preko noći postati originalni. Nećete u svemu biti originalni. Iako se originalnost može razvijati, ona se razvija samo ako se i vi kao osoba razvijate.

Originalnost se posebice veže uz pojedince sa visokom samosvijesti, što bi značilo da znaju tko su i što su.

Pa, da odgovorim najbolje što mogu na pitanje kako biti originalan – budite jednostavno svoji!