Vršnjačko nasilje

Ajde Anđelika možeš ti to smisli neku super cool ideju za novi članak na Pointu!- ajmaa, ali danas jednostavno nemam inspiracije za nikakve opuštajuće teme zbog kojih biste moj članak čitali bez previše razmišljanja i na kraju se dobro nasmijali!

Nasilje? Da, nasilje to je tema ovoga članka i to ne bilo kakvo, već ono koje ste sigurno bar jednom osjetili na svojoj koži ili ste jedan od onih  koji svoje komplekse liječi iživljavajući se na vršnjacima nanoseći im bol, ali budući da u ovom članku propagiram jednakost među svima nama, neću diskriminirati ni tebe, probaj ovaj članak shvatiti kao pomoć da uvidiš kako se zapravo tvoje ponašanje reflektira na druge, i nemoj sada odmah pomisliti- oh evo još nekoga tko će mi soliti pamet, jer nisi mi toliko važan/na da bih glavu razbijala onime što misliš o meni, već ti dajem priliku da u članku pronađeš nešto što će te potaknuti da ne činiš više takve grozote!

Vršnjačko nasilje je nanošenje emocionalne ili tjelesne štete među osobama iste ili otprilike slične životne dobi. I slobodno mogu reći da se dešava svugdje oko nas. Vrijeđanje, prisila na pijenje alkoholnih pića, na seks, na razne droge- sve je to sve više prisutno u društvu, a zakonima je zabranjeno da maloljetni nasilnici obnašaju zatvorsku kaznu. To bi značilo da na moj 18 rođendan ja doživim metamorfozu cijeloga tijela i uma i postanem druga osoba, odrasla osoba koju se može osuditi na zatvorsku kaznu, a ukoliko sam 2-3 mjeseca prije rođendana povrijedila nekoga psihički ili fizički, još uvijek sam bila dijete i nisam znala što radim! Ma molim vas, to uopće nema smisla, svatko tko je poseban drugome nanositi bol trebao bi snositi posljedice koje će ga naučiti pameti!

Postoji više tipova vršnjačkog nasilja:

Fizičko nasilje je kada neko povređuje tijelo druge osobe. To može biti: udaranje, šutiranje, guranje, davljenje, čupanje, zatvaranje i zaključavanje, otimanje i uništavanje stvari…

Verbalno nasilje je kada neko koristi riječi da bi povrijedio nečije osjećaje. To može biti: vrijeđanje (kada neko nekome kaže da je glup, ružan, naziva ga ružnim imenima), ismijavanje (kada se neko nekome ruga zbog visine, težine, porijekla, ocjena..), omalovažavanje (kada neko nekome kaže da ne vrijedi, da ga niko ne voli…), kada se neko okrivljuje za nešto što nije napravio/la, ili mu se prijeti.

Socijalno nasilje se dešava kada se netko isključuje iz grupnih aktivnosti, ogovara, kada se pričaju laži o nekoj osobi, ili nagovaraju druge da se s tom osobom ne druže.

Seksualno nasilje se dešava kada nekoga protiv njegove/njene volje dodiruju po intimnim dijelovima tijela, upućuju bezobrazne riječi, pokazuju bezobrazne slike, tjeraju na seksualne odnose.

Nasilje putem mobilnih telefona i interneta je kada netko, bez dozvole, snima telefonom druge i to šalje dalje, ili ih uznemirava pozivima, SMS i e-mail porukama.

Naša je škola u sklopu projekta Thin Line ( u suradnji s Norveškom i gradom) razvila mobilnu aplikaciju u kojoj se možete informirati što napraviti ukoliko ste žrtva nasilja ili pak nasilnik. Aplikacija je dostupna na Android i IOS uređajima, a ovo je poveznica za skidanje aplikacije: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.phnet.stopbullying. Preporučam vam da ju i skinete, neće trebati puno vremena, a odmoći vam neće sigurno.

 

Za žrtve nasilja:

Iako se mnogi neće složiti sa mnom ja sam odlučila podijeliti s vama moje mišljenje o tome kako postupiti prema nasilniku. Vrlo jednostavno- Tko tebe kamenom i ti njega još jače! Nasilnici uvijek traže slabije od sebe, a ukoliko im dokažete da imate svoje ja, vjerujte mi, neće vas više ponižavati! Zapamtite: UVIJEK TREBATE IMATI SVOJE JA UKOLIKO ŽELITE USPJETI U ŽIVOTU I ISTICATI SE U GOMILI!

Za nasilnike:

Glup/a si, debel/a si, ružan/na si, ne vrijediš- kako se sad osjećaš? Je li ti lijepo slušati takve komentare na svoj račun? Ne..- i mislila sam si tako. Nije lijepo kada ti netko bezrazložno pridaje takve etikete! Nemoj biti ta osoba- probaj se sprijateljiti s ljudima koje si izvrijeđao/la i ispričaj im se za svoje postupke- tvoj će život biti ljepši, ali prije svega toga- razmisli o svojim postupcima i kako njima možeš uništiti nečiji život! Ova ti priča možda može biti “put do prosvjetljenja”-http://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/ne-mogu-vise-ovako-najbolje-bi-bilo-da-me-nema-jesu-li-djevojcicu-15-u-smrt-otjerala-vrijedanja-na-internetu/1149635/

A sada nešto o Danu ružičastih majica!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine. Hrvatski sabor, dana 17. veljače 2017. godine, izglasao je da će zadnje srijede u mjesecu veljači biti obilježavanje Dana ružičastih majica!

– Ivo Andrić: “…nasiljem se mogu izvršiti prepadi i postići korisni preokreti, ali se ne može trajno upravljati. Teror kao sredstvo vladanja brzo otupi.”

Nemoj biti nasilnik, nanositi bol ljudima i time se ponositi jer će jednoga dana sve to doći na naplatu. Nemoj biti žrtva, nemoj dopustiti da drugi upravlja tvojim životom kako želi i time ti dan po dan uništavaju nadu za bolje sutra!

Ti budi ti, ja ću biti ja- a zajedno ćemo biti mi- niti žrtva nit nasilnik!