Terenska nastava – Beč

Mozart, carica Sisi i barok samo su neki od pojmova koji se vežu uz Beč, glavni grad Austrije te prijestolnicu nekadašnje Habsburške monarhije. Već šestu godinu za redom, pod vodstvom prof. Dijane Muškardin i prof. Olivere Tadić, učenici drugih razreda gimnazije su 20. listopada posjetili Beč.

Nakon dugotrajne vožnje, dočekao nas je veličanstveni prizor: dvorac Schönbrunn,u svom maglovitom jesenskom ruhu. Taj dvorac poznati je simbol Beča, a u vrijeme Habsburške Monarhije predstavljao je ljetnu rezidenciju gdje su boravili kraljica Marija Terezija, car Franjo Josip te njegova supruga Elizabeta (poznatija kao Sissi). Prilikom obilaska dvorca vidjeli smo približno četrdeset prostorija: sobe, blagovaonicu, radnu sobu cara Franje, plesnu dvoranu i dr. te nam je sve dalo dašak prošlosti i osjećaj pripadanja kraljevskoj obitelji. Nakon obilaska unutrašnjosti dvorca, uputili smo se u prekrasne vrtove koji su izrađeni po uzoru na vrtove baroknih francuskih dvoraca. U vrtovima se također nalazi i prostrani zoološki vrt te brojne fontane i kipovi s motivima antike.

Naše prijevozno sredstvo od dvorca do centra grada, bila je poznata bečka podzemna željeznica. Ona nas je odvela do samog centra grada, Stephansplatza. To je definitivno žila kucavica grada, poznata kao dobra shopping destinacija, u kojoj svatko može nešto naći. Osim trgovinama, ulice Stephansplatza prepune su kafića, restorana te poznatih bečkih kavana. Ako se nađete u Beču, preporučujem da kušate poznatu sacher tortu ili originalni bečki odrezak.

Sljedeća postaja bio nam je dvorac Hofburg, imperijalna palača te trajna rezidencija obitelji Habsburg. Tamo se danas nalazi i muzej te je vrt tog dvorca poznat kao Bečka plaža jer se stanovnici Beča, za sunčanih dana tamo odlaze sunčati i odmarati. U samom dvorcu Hofburg imali smo prilike pogledati postavu kraljevskog pribora i posuđa, ali definitivno zanimljiviji dio muzeja je dio o carici Sissi. U nekoliko prostorija imali smo priliku vidjeti kako je izgledao svakodnevni život carice, kako se osjećala u carskoj obitelji te njezin utjecaj na Austro-Ugarsku.

Po završetku obilaska dvorca imali smo dosta slobodnog vremena za sve: shopping, šetnju,fotografiranje… Ovaj grad je definitivno grad u kojem bi svatko našao ono što ga zanima, jer osim što ima bogatu povijest, Beč ima i prekrasnu arhitekturu, ukusnu kuhinju te odličan noćni život, a sve to vrijedi osobno iskusiti.