Sezona kestena

Početak jeseni donosi nam mnoge tipične jesenske plodove kao što su gljive, orasi, jabuke, a između ostalog i kesteni. Kada se sjetimo jeseni, gotovo nam uvijek napamet padu vrući smeđu kesteni i žuto lišće zar ne? Jesen je gotovo nemoguće zamisliti bez tih plodova.

Smatra se da kesteni imaju vrlo dugu povijest i kako su oni bili prva namirnica koju su jeli naši pretci poput i svih ostalih orašastih plodova. Poznato nam je kako je pračovjek skupljao plodove i hranio se divljim životinjama kako bi preživio. U prošlosti su kesteni najvjerojatnije rasli na području Azije, a različite civilizacije su ih prenijele na tlo Europe, Sjeverne Amerike te sjevernog dijela Afrike gdje ih i danas nalazimo.

Kesteni imaju mnoga ljekovita svojstva. Oni su izvor vitamina C, B6, elemenata koje naš organizam ima u tragovima, ali koji su vrlo važni za normalan rad organizma te su izvor mnogih minerala poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i drugih. Također je važno napomenuti da ne sadrže gluten pa su zato pogodni za osobe koje su osjetljive na njega, a imaju i veliku energetsku vrijednost pa se stoga preporučaju sportašima i djeci u razvoju. Kesteni pomažu kod kardiovaskularnih (anemije), bubrežnih, probavnih (gastritis) i dišnih (kašalj, bronhitis, astma) bolesti. Oni još i snizuju kolesterol i pročišćavaju krv.

Polovica listopada idealna je za branje kestena. Kesteni se beru kada plod padne sa drva kestena i kada bodljikava čahura u kojoj se nalaze malo posmeđi. Ako se kesten lako izvadi iz čahure i ima glatku površinu tada možete biti sigurni da je dovoljno zreo te ga možete ubrati.

Zatim slijede razne pripreme kestena, a mogu se jesti slatki i slani. Najčešće se pripremaju na način da se zarežu po polovici i stave u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta kako bi kora popucala i kako bi se mogao izvaditi plod iznutra. Kesteni se mogu još i kuhati, služe za pripremu čaja i meda, a savršeni su i kao sastojak mnogih kolača.

Kod nas u Hrvatskoj svake se godine održava Marunada u Lovarnu i to je ujedno i naš najpoznatiji tradicionalni festival maruna (kestena). Prva Marunada održana je u Lovarnu još davne 1973. godine, a razlog zašto se održava baš u tom mjestu jest taj što na tom području (područje Opatijske rivijere na obroncima Učke) raste posebna vrsta kestena, takozvani “maruni”. Ove se godine održava 44. Marunada od 14. do 29. listopada na kojoj se mogu kušati različiti specijaliteti od kestena, a prisustvovati mogu svi ljubitelji kestena ili pak ako ih niste nikada probali ovo je savršena prilika.

Ukoliko nemate mogućnosti za posjet ovom festivalu, možete slobodno vrijeme iskoristit tako da se uputite u šumu u berbu kestena jer nije li šteta ovakvo divno godišnje doba provesti u kući. Zato pripremite košaru i provedite ovih par dana uživajući u prirodi i u ukusnim kestenima i njihovim specijalitetima. 🙂