Mjesec hrvatske knjige – intervju s knjižničarkom

Listopad je mjesec hrvatske knjige, obilježavanje je ove godine započelo 13. listopada, a traje sve do 15. studenog. Cilj  je manifestacije osvijestiti ljude o samoj vrijednosti knjige, a ove godine je tema Enciklopedistika. Povodom Mjeseca knjige učenici trećih razreda gimnazije u studenom će  posjetiti 40. međunarodni sajam knjiga i učila – Interliber.

U našoj  školi zbog radova, knjižnica još uvijek nije otvorila svoja vrata, što teško pada našim knjigoljupcima i brojnim učenicima koji su inače svoje slobodne sate voljeli provoditi u knjižnici. Što se tiče onih kojima je Lektire.hr najposjećenija internetska stranica- knjižnica, kako su se sami izjasnili, uopće ne fali!

Proveli smo kratku anketu po školi što učenici misle o knjigama i lektiri. Većina učenika koje smo ispitali rekli su kako lektire uvijek čitaju jer ih smatraju zanimljivima i nemaju hrabrosti doći na sat samo s pročitanim kratkim sažetkom.

Pitali smo učenike i da preporuče neke knjige koje bi oni uvrstili u lektire, pa predlažemo slijedeće: Mi djeca s kolodvora Zoo, Ponos i predrasude, Deseti krug, Violinist iz Venecije.

Ako nemate ideje koje knjige čitati, imamo i članak koji preporuča 10 prekrasnih knjiga pa pogledajte na našim stranicama.

https://novinessmb.com/2016/11/03/mojih-top-10-knjiga-za-tinejdere/

Povodom mjeseca Hrvatske knjige uhvatili smo za intervju i našu knjižničarku profesoricu Majdu Milevoj Klapčić pa pročitajte u  nastavku što nam poručuje.

  1. Profesorice Majda, vi ste najveći knjigoljubac u našoj školi, a sada otkako je put do knjižnice radi radova skroz zakrčen, kako se to manifestira na vas?

Čudno mi je gledati učenike po školi, a ne dočekati ih u knjižnici i gnjaviti ih da posude koju knjigu. Uopće nije redovan početak školske godine što se mene tiče, ali vjerujem da ćemo dobiti jednu ljepšu knjižnicu u kojoj će sve biti novo, a novi početak je uvijek pun pogodak! Budući da je sada knjižnica u postupku izvanredne revizije, a to znači da se popisuju knjige koje su maknute s polica za otpis, ja to trenutno radim u učeničkoj referadi gdje sam dobila dvije cimerice: gospođu Brigite i našu knjigovotkinju Nensi, a one su mi baš super ekipa.

  1.  Možete li čitateljima naših e-novina otkriti što nas to čeka u novoj knjižnici?

Još u prošloj školskoj godini knjižnicu je posjetila matičarka (osoba koja je zadužena da prati i vrednuje rad knjižnjičara sa strane Ministarstva kulture) iz Gradske knjižnice Pula, gđa. Lijana Diković. Rekla nam je kako je, što se tiče opremljenosti, naša knjižnica izvan standarda, no ima zastarjeli namještaj i zato smo mi od županije tražili odobrenje sredstava za kupnju novih polica za knjige i novog pulta za knjižničare. Naša škola je jedna od dvije škole koja je od Istarske županije dobila sredstva za obnovu lektire i zato ove godine na Interliber ne vodim učenike, već idem kupovati novu lektiru.

  1. Vi svake godine u knjižnicu pozovete neke književnike, tako su nas prošle godine posjetili Jelena Radan, Tomislav Perko i mnogi drugi. Izazivam Vas da i ove godine nadmašite samu sebe i knjižnicu obogatite s mnoštvom takvih posjeta. Možete li nam odati koga ove godine imate u planu?

Ne znam da li ću uspjeti nadmašiti samu sebe jer Andrea Andrassy je meni bila vrh vrhova, nju sam tražila 2 godine, međutim baš sam sada razgovarala sa Školskom knjigom i za učenike prvih i drugih razreda na jedno vrlo zanimljivo predavanje doći će nam Dinka Juričić, ona je urednica u Školskoj knjizi. A voljela bih zvati dečke iz  Hrvatske gorske službe spašavanja jer su oni za mene hit- hitova i rade jedan posao koji nije dovoljno priznat, poznat, ni plaćen, a izabrani su za najbolje komunikatore godine pa se isto tako nadam da će nešto o tome pričati u školskoj knjižnici. Voljela bih pozvati Sandru Paović, ona je napisala autobiografiju u kojoj sam saznala da je doživjela saobraćajnu nesreću, a nakon toga je sama vlastitom voljom, trudom i zalaganjem izašla iz svega toga i sada se natječe na paraolimpijadi i za Hrvatsku je osvojila dvije ili tri medalje i mislim da bi ona bila dobar odabir za ovu godinu.

4.  Kada bi Vas netko ostavio na pustom otoku koju biste knjigu uzeli sa sobom?

Dantea i njegovu Božanstvenu komediju jer mislim da je to jedna od knjiga koja ima ključ u svakoj riječi koja je napisana. On je bio i ostao takav genije da se godinama i godinama njegovi tragovi u tim knjigama prate i otkrivaju. Mislim da mi ne bi bilo dosadno da baš tu knjigu uzmem sa sobom.

5.  Jeste li Vi jedna od od onih koji su pročitali baš svaku lektiru?

Osobno smatram da je sistem lektire kod nas zastario i da bi trebalo raditi nešto konstruktivno na nekom tekstu. I kad bi se mene pitalo ja bih napravila inverziju što se tiče lektira- ono što se sada čita u prvom razredu, čitalo bi se u četvrtom i obrnuto. Izmijenila bih popis lektire, neki se naslovi moraju čitati, a neki bi trebali biti izborni. Nisam pročitala sve lektire jer se popis kada sam ja bila učenica i sada promijenio. Uvijek se trudim čitati što više mogu, a uostalom postoje i knjige kako pričati o knjigama koje niste nikada pročitali, pa preporučujem svakome da prouči jednu takvu knjigu.

6.  Knjiga koja Vas je razočarala i ne biste je preporučili ni svom najgorem neprijatelju?

Nisam još došla do takve knjige. Meni se desilo razočarenje u smislu da sam pročitala knjigu i zatim si zamislila kako treba izgledati književnik koji ju je napisao, a kad sam njega upoznala onda sam se razočarala. Ja smatram da svaka knjiga ima svog čitatelja i da se kao knjižničari moramo truditi da našim učenicima i korisnicima ponudimo knjige koje će ih zanimati. Meni se prošle godine desilo da cura koja uopće nije čitala u osnovnoj školi, došla je u knjižnicu, posudila je knjigu koju je pročitala do drugog dana i nakon toga je došla po još 10 knjiga, to je bio dan kad sam ja shvatila svrhu svojeg postojanja na ovome svijetu.

7. Da ste knjiga kako biste se zvali?

Neki kaos, hahah, tako nešto. Evo stvarno mi sada ne pada na pamet ništa drugo.

Zahvaljujemo Vam se na intervjuu.

Jedva čekamo da se otvori naša školska knjižnica u novome ruhu, a dok se to ne dogodi za Mjesec hrvatske knjige poručujemo svim našim čitateljima da su knjige vrlo važne i da obavezno posjete našu Gradsku knjižnicu koja im u u ovom mjesecu sprema brojne zanimljivosti – gostovanja i radionice.