Dan kravate 18.10.

Svake godine, 18. listopada se slavi kao Svjetski dan kravate. Taj dan će i ove godine, kao i svake druge, biti  popraćen brojnim manifestacijama i slavljima. Većina zna da je kravata izumljena upravo u Hrvatskoj, ali priča o nastanku kravate nije toliko poznata.

Novačeni hrvatski vojnici imali su jedinstvenu vojnu odoru, koristeći jedan prepoznatljivi detalj – maramu oko vrata, preteču današnje kravate. Razlog zašto su vojnici nosili marame dolazi iz pučke tradicije. Zaručnice su svojim zaručnicima, vojnicima darivale rubac u znak uzajamne vjernosti. U početku su kravate bile izrađivane od lanenog platna i čipke, a ponekad i od skupocjene svile. Osim estetske prirode, imale su i funkciju – čuvale su vrat vojnicima tijekom borbe jer bi mač jednostavno skliznuo niz maramu. Taj isprva vojni odjevni predmet počinje se ubrzo upotrebljavati i u modi druge polovine 17. stoljeća. Najprije postaje popularna u Francuskoj, zatim u Engleskoj te se nošenje kravate tako širi diljem Europe.

Ovo je lista događanja koja će se zbivati povodom dana kravate:

Ustanova ‘Academia Cravatica’ uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate ove godine prvi put organizira i Festival posvećen kravati koji će se održati u Zagrebu od 14. do 18. listopada s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu. Cilj je Festivala širenje svijesti o tome da je Hrvatska domovina kravate te da je ona značajna za cijelu Hrvatsku. Obilježavanje Dana kravate počinje stavljanjem kravata na četrdesetak zagrebačkih spomenika i bisti značajnih osoba. Svečano službeno otvaranje Festivala Dani kravate održat će se u 18 sati uz fontanu, nastup bubnjarskog orkestra te uz svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Tijekom narednih dana održavat će se brojne manifestacije, a dani kravate završavaju središnjom proslavom Svjetskog dana kravate na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu Svetog Marka kojom će Kravat-pukovnija i službeno završiti ovogodišnju sezonu smjene straže.

Nadam se da sam vam sad dala kratki uvid u nastanak kravate te u obilježavanje dana kravate te da ćete taj dan proslavit jer je veoma značajan za Hrvatsku u svijetu mode.